• Головна
  • Україна
  • Уряд затвердив Методологію використання мов національних меншин

Уряд затвердив Методологію використання мов національних меншин

Уряд дозволив містам, селищам і селам впроваджувати використання мов нацменшин у низці галузей поряд з державною мовою, фото пресслужби уряду

Методологія визначає використання мов нацменшин на територіях, де проживає понад 15% представників тієї чи іншої нацменшини

Кабінет міністрів на засіданні в п’ятницю, 9 лютого, ухвалив Методологію використання мов національних меншин. Ідеться про те, щоб забезпечити нацменшини правом отримувати публічні, соціальні та державні послуги рідною мовою.

Документ розробили в межах виконання рекомендацій Європейської комісії на шляху до початку перемовин про членство в Європейському Союзі. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, ідеться про використання мов нацменшин у наданні публічних та соціальних послуг, у взаємодії з владою, у наданні медичної допомоги та інших сферах. Своєю чергою віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Методологію розробили після консультацій із представниками Ради Європи, Єврокомісії та громадських організацій національних спільнот України.

Як повідомила Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, методологія встановлює єдині умови та порядок використання мов національних меншин (спільнот) України в тих населених пунктах, у яких вони традиційно проживають, або в яких нацменшини становлять значну частину населення, тобто понад 15% від загальної чисельності населення. Документ також визначає сфери суспільного життя, у яких мови нацменшин можуть використовуватися поряд із державною мовою за рішенням сільської, селищної або міської ради. Зокрема, це стосується таких питань:

  • комунікації з органами влади та надання публічних послуг;
  • надання медичної допомоги;
  • надання топографічної інформації;
  • поширення інформації для загального ознайомлення;
  • написання офіційних назв на табличках (вивісках) органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств;
  • надання соціальних послуг громадянам похилого віку та особам з інвалідністю тощо.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада розширила мовні й освітні права нацменшин. Водночас Угорщина вимагає, аби угорська нацменшина в Україні мала такі самі права, які у неї були до 2015 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності