• Головна
  • Україна
  • Турецька компанія, яка будувала метро у Дніпрі, зникла з технікою і документами

Турецька компанія, яка будувала метро у Дніпрі, зникла з технікою і документами

Проєкт станції метро «Театральна» у Дніпрі, фото zaha-hadid.com

Компанія виграла тендер на 304 млн євро, але зникла на початку повномасштабної війни

Міська рада Дніпра готує заяву до посольства Туреччини та міжнародних бізнес-спільнот щодо компанії Limak. Про це в понеділок, 29 січня, повідомив міський голова Борис Філатов. Заява стосується втечі турецького підрядника будівництва метрополітену в місті.

«Коротко та офіційно. Після того, як ще в перші дні повномасштабного вторгнення турецький Limak здимів із будмайданчиків — забравши весь персонал, техніку та документи, міжнародна польська компанія ILF (що здійснює технічний нагляд за будівництвом підземки) зафіксувала всі порушені ними зобовʼязання та надала оцінку залишених ними робіт», — написав Філатов у соцмережах.

За його словами, Limak як підрядник мав відповідальність як за контрактом і міжнародним тендером (який схвалювали закордонні партнери, а не місто), так і за гарантіями, котрі вони надавали європейським банкам.

Як зазначає LIGA.net, Limak Holding A.S. — це турецький конгломератом, який займається будівництвом, енергетикою, цементом і туризмом. Його активи включають компанії Limak Cement і Limak Energy, а також Limak Tourism Group.

Про недоброчесність підрядника і його відмову знайти бодай якийсь компроміс міська влада вже давно поінформувала Кабмін, Торгово-промислову палату та правоохоронців. На черзі відповідні заяви до посольства Туреччини та міжнародних бізнес-спільнот. За словами Філатова, поки що місто вимушене шукати інші варіанти для підтримки недобудованих Limak тунелів та закінчення робіт у метро – коли для цього буде можливість.

Метрополітен у Дніпрі розпочали будувати в 1980 році. У 1995 році відкрили шість станцій. Загальна довжина лінії становить 7,8 км — це найкоротший підземний маршрут у Європі. Однак після добудови станцій «Центральна», «Театральна» і «Музейна», передбачених контрактом між мерією і турецькою компанією, загальна довжина підземки мала сягнути 11,8 км.

У 2016 році успішно пройшли підготовчі процедури до освоєння 304 млн євро кредиту ЄБРР на продовження будівництва метро у Дніпрі. Переможець тендеру — турецька компанія Limak — розпочала будівництво. Здати три нові станції планували у вересні 2021 року, але станом на кінець березня фактичний показник виконання будівельних робіт становив всього 30%. У квітні Мінфін продовжив реалізацію проєкту будівництва цих станцій до 2024 року.

Нові станції метро проєктувало Бюро Захи Хадід, яка померла у 2016 році. Бюро Захи Хадід працювало в різних країнах світу, але Дніпровський метрополітен — її перший український проєкт. У лютому 2022 року Бюро виклало рендери майбутніх станцій метро у Дніпрі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності