• Головна
  • Україна
  • Державі повернуть 65 га лісу, привласненого ексголовою СБУ Валерієм Хорошковським

Державі повернуть 65 га лісу, привласненого ексголовою СБУ Валерієм Хорошковським

Державі повернуть 65 га лісу, привласненого ексголовою СБУ Валерієм Хорошковським

Мова йде про 40 земельних ділянок вартістю понад 1,5 млрд грн

Черкаська обласна прокуратура у суді домоглася повернення 65 га лісового масиву з незаконного володіння колишнього високопосадовця, який до Революції Гідності працював головою СБУ та першим віцепрем'єр-міністр України. Про це 27 січня повідомили в Офісі Генерального прокурора. У повідомленні не вказано прізвище високопосадовця, проте, очевидно, йдеться про Валерія Хорошковського.

Мова йде про 40 земельних ділянок лісогосподарського призначення в межах Бобрицької сільської ради Канівського району. Їх вартість становить понад 1,5 млрд грн.

Прокурори встановили факт привласнення земель лісового фонду. Їх виділили ряду осіб, а у 2005 році вони потрапили у власність родини топчиновника. Відтак перейшли з державної у приватну власність Хорошковського.

Прокуратура відреагувала на порушення інтересів держави та пред’явила до суду позов про повернення їх державі. Спір двічі розглядав Верховний Суд. “Відповідачі упродовж цього часу не полишали спроб зберегти незаконно набуте право на землі, що мають належати державі. Вони змінювали кадастрові номери та конфігурацію ділянок. Оскаржували судові рішення і затягували судовий розгляд”, — йдеться у повідомленні Офісу Генерального прокурора.

Наприкінці 2022 року за результатами розгляду нової справи Канівський міськрайонний суд Черкаської області задовольнив позов прокуратури. Однак це рішення відповідачі знову оскаржили. Під час перегляду справи апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін. Наразі воно набрало законної сили. Наступним кроком прокуратури стане виконання судового рішення – передання земель у державну власність.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності