• Головна
  • Україна
  • На Київщині викрили групу посадовців, яка захопила землі на Київській ГЕС

На Київщині викрили групу посадовців, яка захопила землі на Київській ГЕС

Фото: ДБР

До організації входило майже двадцять людей — серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, юристи, архітектори, землевпорядники та представники держорганів

У Київській області викрили групу посадовців та підприємців, які заволоділи землями стратегічного значення Київської ГЕС. Йдеться незаконне заволодіння п’ятьма гектарами землі — їх вартість оцінюють у 15 млн грн. Землі переоформили на підставних осіб та збудували котеджні містечка. Про це повідомили у ДБР у середу, 29 листопада.

Слідчі встановили, що до організації входило майже двадцять людей — серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

У Нацполіції зазначили, що у 2021 році понад п’ять гектарів земель вздовж Київської дамби, між селами Хотянівка та Лебедівка, через корупційні зв’язки переоформили на землі сільгосппризначення. Так землі переходили у приватну власність підставним особам — більшість з них були студентами столичних навчальних закладів, які за гроші погоджувалися на пропозицію. Реалізації протиправної схеми сприяли окремі посадовці обласного управління Держгеокадастру. Надалі на захоплених землях побудували декілька котеджних містечок.

28 листопада двох організаторів та трьох учасників групи затримали. Загалом вісьмом фігурантам провадження повідомили підозри:

  • ч. 1 та 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 4 ст. 190 (шахрайство);
  • ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

Зловмисникам готують запобіжні заходи. Учасникам земельної оборудки загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності