• Головна
  • Україна
  • Багаторічного мера Тульчина на Вінниччині арештували за виділення землі цукровому заводу

Багаторічного мера Тульчина на Вінниччині арештували за виділення землі цукровому заводу

Затримання Валерія Весняного, фото прокуратури

Валерій Весняний може вийти з-під варти, якщо сплатить 800 тисяч гривень застави

Вінницький міський суд взяв під варту міського голову Тульчина, 68-річного Валерія Весняного, який керує містом з квітня 2006 року. Слідство вважає, що Весняний здав в оренду комунальну землю цукровому заводу за заниженою вартістю.

Валерія Весняного взяли під варту в понеділок, 22 січня, на 54 доби, тобто до 15 березня. Він може вийти з-під варти, якщо сплатить 800 тис. грн застави, повідомило «Суспільне». Прокурори просили арешт на 60 діб з правом вийти під заставу в сумі 2 млн 803 тис. 603 гривні — саме на таку суму Весняний нібито завдав збитків міському бюджету.

Як стверджує слідство, 1 вересня 2021 року мер Тульчина Валерій Весняний «умисно, діючи усупереч вимогам Земельного кодексу», підписав та передав для подальшого підпису директору Кирнасівського цукрового заводу угоду про добровільну сплату за фактичне використання земельної ділянки комунальної власності загальною площею 68,7 га. За словами прокурорів, згідно із зазначеною угодою, нормативно-грошова оцінка вказаної земельної ділянки становить 1 млн 868 тис. 326 грн.

«Тобто «Кирнасівський цукровий завод» зобов’язувався добровільно сплатити до місцевого бюджету 3% від нормативно-грошової оцінки цієї земельної ділянки, що становить згідно з обрахунками 56 тисяч 49 гривень. Термін дії зазначеної угоди визначався з 01.09.2021 по 01.09.2022. Однак, як встановлено у досудовому розслідуванні, Весняний не вжив заходів з метою проведення нормативної грошової оцінки вказаної земельної ділянки», — сказав прокурор Дмитро Зайцев і додав, що за інформацією Вінницького науково-дослідного та проєктного інституту землеустрою від 20.06.2022, нормативна грошова оцінка ділянки становить понад 95,3 млн грн.

Адвокатка Весняного виступила проти його арешту з правом застави у 800 тис. грн і заявила, що мер не зможе сплатити таку заставу, оскільки його середня зарплата становить 37 тис. грн. Сам Весняний заявив, що за кордон втікати не збирається й нагадав, що розслідування цієї справи триває вже два роки, а допити у ній проводилися торік. Мер Тульчина також сказав, що не вважає себе винним.

Підозру Валерію Весняному вручили 16 січня. Йому інкримінують зловживання владою або службовим становищем. Вінницька обласна прокуратура повідомляла, що замість проведення аукціону мер одноосібно підписав угоду з директором товариства. Постійна комісія з земельних відносин це питання не розглядала, також відповідне рішення на сесії міської ради не ухвалювали. Коментуючи це, Весняний сказав, що землі промисловості на аукціонах не видаються.

Якщо вину міського голови Тульчина доведуть йому загрожує від 3 до 6 років в’язниці та штраф, мінімальний розмір якого становить 757 тис. грн, а максимальний — 1 млн 514 тис. грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності