Суд зменшив заставу Ігорю Мазепі на 328 млн грн

Судове засідання у справі бізнесмена Ігоря Мазепи, фото Дарини Коломієць / «Суспільного»

Водночас суд залишив Ігоря Мазепу під вартою

Апеляційний суд у вівторок, 23 січня, суттєво зменшив заставу бізнесмену Ігорю Мазепі, підозрюваному у махінаціях із землями Київської ГЕС. Водночас суд залишив бізнесмена під вартою.

Як повідомило «Суспільне», Київський апеляційний суд зменшив розмір застави для Мазепи з 349,7 млн грн до 21 млн грн. Бізнесмен зможе вийти з-під варти, якщо сплатить цю суму.

Мазепу не встигли довезти на судове засідання, він брав участь у засіданні по відеозв'язку. Адвокат бізнесмена Тарас Пошиванюк долучив 10 листів про взяття Мазепи на поруки. Серед поручителів був народний депутат Андрій Герус.

«Стосовно ризику ухиляння від органу досудового розслідування та суду. Мазепа протягом кримінального провадження близько 80 разів виїжджав за кордон і повертався. Тому жодного ризику виїзду і переховування немає», — зазначив юрист.

Своєю чергою прокурор Євген Сльота вимагав скасувати ухвалу суду першої інстанції у частині застави й призначити нову альтернативу в розмірі 700 мільйонів гривень.

Заслухавши позиції всіх сторін, у тому числі й охочих взяти Мазепу на поруки, суддя відправився у нарадчу кімнату. Повернувшись, він поінформував про рішення частково задовольнити апеляційні скарги адвоката та прокурора.

«Постановити нову ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 27 лютого із правом внесення застави в розмірі 21 мільйона гривень. Заяви про взяття на поруки відмовити», — сказав суддя.

Увечері того ж дня Мазепа вийшов з СІЗО під заставу.

Нагадаємо, 18 січня працівники Державного бюро розслідувань затримали бізнесмена й директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу, коли той намагався перетнути українсько-польський кордон. За даними ДБР, він є організатором схеми протиправного заволодіння землями Київської ГЕС. Окрім Мазепи, ДБР затримало ще трьох його спільників, у тому числі брата Ігоря Мазепи Юрія.

19 січня Печерський районний суд Києва обрав Ігорю Мазепі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 27 лютого з можливістю внесення застави в 349,7 млн грн, хоча ДБР просило про 700 млн грн застави. Юрія Мазепу суд теж арештував з правом вийти під заставу в 44 млн грн, хоча ДБР просило призначити йому 500 млн грн застави.

Як заявив директор ДБР Олексій Сухачов, справу про заволодіння стратегічними землями Київської ГЕС з 2014 року розслідували різні правоохоронні органи. З його слів, до ДБР справа надійшла в 2022 році, оскільки у ній також фігурує низка державних службовців.

Затримання Мазепи викликало обурення у представників бізнесу. Вони вважають, що Мазепу затримали через те, що він скаржився на корупцію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності