• Головна
  • Україна
  • ДБР опублікувало подробиці справи, в якій затримали бізнесмена Ігоря Мазепу

ДБР опублікувало подробиці справи, в якій затримали бізнесмена Ігоря Мазепу

Ігоря Мазепу затримали на польському кордоні, фото ДБР

Справа стосується захоплення стратегічних земель Київської ГЕС, про яку стало відомо в листопаді минулого року

Бізнесмена Ігоря Мазепу затримали при виїзді з України, оскільки він фігурує у справі захоплення земель Київської ГЕС. Про це вранці у п’ятницю, 19 січня, повідомило Державне бюро розслідувань.

У своєму повідомленні ДБР назвало затриманого бізнесмена організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС. Також в різних регіонах України у цій справі затримали ще трьох учасників злочинної організації, у тому числі брата Мазепи.

Нагадаємо, 29 листопада 2023 року працівники ДБР спільно з Департаментом стратегічних розслідувань Національної поліції України викрили та затримали учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури — Київської ГЕС. У ДБР тоді повідомляли, що до злочинної організації входило майже 20 людей. Серед них відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів. Вони діяли в інтересах декількох забудовників. Використовуючи прогалини у правовому статусі ділянок, організатори через корупційні зв’язки у держорганах оформлювали їх як землі сільгосппризначення, що дозволяло виділяти ці ділянки громадянам України.

Інші учасники шукали через соціальні мережі підставних осіб, які за гроші погоджувались підписати документи щодо виділення їм землі у приватну власність. Більшість з них були студентами київських навчальних закладів, які були введені в оману та погодилися на пропозицію через скрутне матеріальне становище, стверджували в ДБР.

Надалі виконавці від імені підставних осіб підписували низку документів для оформлення права власності на земельні ділянки. Потім вони «перепродавали» землю представникам відомих на Київщині забудовників елітної нерухомості, які й замовили та профінансували незаконну схему. За такою схемою протягом 2020-2021 років організатори та учасники злочинної організації заволоділи землями державної власності, які віднесені до земель водного фонду, та розташовані на гідроспорудах стратегічної Київської ГЕС.

Як зазначали в ДБР, реалізації злочинної схеми сприяли дії окремих посадовців органів Держгеокадастру, які перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок. Дії учасників злочинної організації та інших учасників цієї справи ДБР кваліфікує за статтями 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. У листопаді 2023 року за цими статтями ДБР повідомило вісім підозр. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

в компанії Concorde Capital, засновником якої є затриманий бізнесмен, повідомили, що Ігорю Мазепі ДБР встановило заставу в 700 млн грн, а його брату Юрієві — 500 млн грн. Водночас у компанії зазначили, що загальна сума збитків, начебто завданих державі, які інкримінують підприємцям, становить лише 7 млн грн, пише NV Бізнес.

«Ігоря Мазепу затримали по кримінальній справі, стосовно виділення земельних ділянок, загальною площею 2,4 га, які начебто були виділені з порушенням законодавства. Зауважуємо, що затримали власника коттеджного містечка, а не когось з держслужбовців, який нібито виділяв землю не за законом», — заявили у Concorde Capital.

Як повідомляв LVIV.MEDIA, Ввечері 18 січня Державне бюро розслідувань затримало засновника інвесткомпанії Concorde Capital Ігоря Мазепу. Справа стосується зведення котеджних містечок ще в 2013 році, зазначається в релізі пресслужби бізнесмена. Мазепа володіє комплексами GoodLife та Shelest, що розташовані поблизу Київської ГЕС.

Ігор Мазепа народився у Києві 2 серпня 1976 року. Він — український бізнесмен та громадський діяч. Є засновником та генеральним директором інвестиційної компанії Concorde Capital. Входив до складу наглядової ради «Укрсоцбанку» з 10 листопада 2016 року по 14 серпня 2018 року. Компанія Concorde Capital пов’язує затримання Мазепи з його позицією на захист бізнесу в Україні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності