Суд обрав запобіжний захід Романові Гринкевичу

Суд обрав запобіжний захід Романові Гринкевичу

Романа Гринкевича залишають під вартою до 17 березня 2024 року. Йому також визначили заставу розміром в 500 млн 1 тис. грн.

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід сину львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — Роману Гринкевичу — тримання під вартою до 17 березня. Та обрав заставу Роману Гринкевичу у розмірі понад 500 млн гривень. Обрання запобіжного заходу Роману Гринкевичу розглядала суддя Тетяна Ільєва. Адвокат Романа Гринкевича має намір подавати скаргу на рішення суду.

Роман Гринкевич є п’ятим підозрюваним в участі у злочинному угрупованні та шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах, у межах справи про постачання неякісного одягу для ЗСУ.

У судовому слуханні прокурори наполягали залишити Романа Гринкевича під вартою без визначення застави на 60 днів, щоб у Романа Гринкевича не було можливості перешкоджати кримінальному провадженню, зокрема, знищити речові докази у справі. Щодо застави, то прокурори просили встановити її у межах понад 500 млн грн.

Ще до рішення суду адвокат Гринкевича назвав суму застави непомірно великою. Адже, за його словами, все майно Гринкевича вже заарештоване. Сторона захисту просила застосувати до нього м’який запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою. Проте суд таки вирішив залишити Романа Гринкевича під вартою.

Роман Гринкевич у суді назвав незрозумілими звинувачення щодо якості одягу, який постачали для ЗСУ. Нагадаємо, ДБР повідомило, одяг для військових не відповідав технічним вимогам договорів через свою низьку якість. Розмір збитків Міноборони оцінили у понад 934 млн гривень.

Гринкевич також сказав, що він та його сім’я піддаються дискредитації, і всі звинувачення проти його родини “не мають жодної сили”. Він навіть висловив підозру, що справа проти його родини — це замовлення конкурентів. А також запевнив, що буде відстоювати честь своєї сім’ї.

Відповідаючи на запитання журналістів Роман Гринкевич сказав, що в Одесі перебував у робочих питаннях і не планував перетинати кордон. Питання, пов’язані з колишньою дівчиною Сонею Морозюк, Гринкевич відмовився коментувати. Також він не захотів відповідати на питання про передачу хабаря своїм батьком Ігорем Гринкевичем. На запитання, чи буде він вносити заставу, Роман Гринкевич відповів, що не має таких грошей.

“Моя сім’я просто облита брудом. І ми цього не заслужили. Правда за нами і правду свою ми доведемо і будемо вимагати вибачення в суді”, — резюмував Роман Гринкевич.

Нагадаємо, Романа Гринкевича затримали вранці, 22 січня, в Одесі. Голова Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов під час брифінгу уточнив, що Роману Гринкевичу, як і його батьку, повідомили про підозру, однак кілька днів йому вдавалося переховуватися від правосуддя. За його словами, Роман Гринкевич намагався домовитись про незаконний перетин державного кордону України, щоб сховатися від правоохоронних органів України в одній із країн ЄС. Гринкевич виїхав до Одеси орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання.

18 січня суд обрав запобіжні заходи фігурантам кримінального провадження, пов’язаного із постачанням неякісного одягу для ЗСУ. Того ж дня Держбюро розслідувань оголосило у розшук Романа Гринкевича, якого підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану, а також участі у злочинній організації. Він є пʼятим затриманим фігурантом в межах справи про постачання одягу для ЗСУ. Інші четверо підозрюваних, зокрема його батько, перебувають під вартою. 19 січня у ДБР пояснили, що не могли затримати Романа Гринкевича, адже для цього не було достатньо доказів.

Додамо, справу Гринкевича розглядає суддя Тетяна Ільєва, яка у березні 2023 року отримала підозру від НАБУ та САП. Судді Ільєвій інкримінують зловживання службовим становищем. За версією слідства, суддя Печерського райсуду Тетяна Ільєва незаконно зняла арешт з грошових коштів колишнього віцепрезидента державної компанії «Хліб України» Андрія Миханіва. Його самого обвинувачують у допомозі колишньому прем'єр-міністру Павлу Лазаренку легалізувати кошти злочинного походження. Ільєва скасувала арешт як слідча суддя, хоча справа вже слухалася по суті і клопотання про зняття арешту мала слухати колегія суддів, яка розглядає справу Миханіва. В день скасування арешту 110,7 тисячі євро та 9,3 тисячі доларів, які були на банківському рахунку експосадовця, їх було знято. Пізніше у САП підтвердили вручення підозри судді одного з райсудів Києва. «Наразі САП підготовлено клопотання до Вищої ради правосуддя про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, а також до ВАКС – про застосування до неї запобіжного заходу у вигляді застави. Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи ймовірно причетні до вчинення злочину», – додали тоді в прокуратурі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності