• Головна
  • Україна
  • В Україні вперше провели операцію немовляті, яке не могло повноцінно дихати

В Україні вперше провели операцію немовляті, яке не могло повноцінно дихати

Медики провели немовляті дві операції й кажуть, що результати позитивні, скриншот з відео

Захворювання, з яким народився хлопчик, трапляється раз на 130 тис. новонароджених

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» вперше в Україні провели операції на грудній клітці дитині із асфіксичною торакальною дистрофією.

Як повідомили у лікарні в понеділок, 15 січня, хлопчик народився з рідкісним синдромом — асфіксична торакальна дистрофія, який зустрічається не частіше ніж 1 раз на 130 тисяч новонароджених. У таких дітей мала грудна клітка дзвіноподібної форми, яка обмежує роботу легень.

«Природній перебіг дуже тяжкий, особливо якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання», — зазначили в «Охматдиті».

Спеціалісти лікарні вперше в Україні застосували до немовляти спосіб хірургічного лікування — латеральну торакальну експансію. Операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки. Такі втручання проводилися лише в кількох провідних клініках США, Британії та Італії.

⚡️Порятунок дитини, яка не могла повноцінно дихати: спеціалісти Охматдиту провели унікальну операцію на грудній клітці....

Posted by НДСЛ Охматдит on Monday, January 15, 2024

Дитині провели операцію у два етапи: у 1,5 місяці на правому боці та у 2,5 місяці на лівому. «Суть операції полягає в тому, що послідовно пересікаються 6 ребер в шаховому порядку. А потім зʼєднуються спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. За рахунок цього збільшується обʼєм грудної клітки», — пояснив хірург Євген Руденко.

Нині у хлопчика загоїлися післяопераційні рани, він тренується самостійно дихати, а обстеження показали, що обʼєм грудної клітки збільшився.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності