• Головна
  • Україна
  • Велика Британія виділила Україні масштабний пакет військової допомоги

Велика Британія виділила Україні масштабний пакет військової допомоги

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув до Києва, 12 січня 2024, фото «Суспільного»

Також Велика Британія стане першою країною, яка підпише з Україною угоду про гарантії безпеки

У п’ятницю, 12 січня, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибуде до Києва. Під час візиту він, зокрема, оголосить про надання Україні 2,5 млрд фунтів (понад 3 мільярди доларів) військової підтримки, повідомив сайт британського уряду.

Як йдеться в повідомленні, Велика Британія надасть Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів військової допомоги у 2024-2025 роках, що на 200 мільйонів фунтів стерлінгів (або на понад 255 млн доларів) більше, ніж у попередні два роки. З цієї суми щонайменше 200 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно 8 мільярдів гривень) передбачили на закупівлю та виробництво тисяч військових безпілотників для України, зокрема розвідувальних, ударних і морських.

«Це буде найбільше доставлення дронів в Україну з будь-якої країни. Очікується, що більшість безпілотників буде виготовлено у Великій Британії», — наголосили у британському уряді. BBC пише, що пакет також передбачає постачання ракет великої дальності, засобів ППО та артилерійських снарядів.

Також у межах візиту прем'єр-міністр зустрінеться з українськими високопосадовцями. Зокрема, Сунак разом з президентом Володимиром Зеленським підпишуть угоду про безпекову співпрацю України та Великої Британії.

«Велика Британія є першою країною, яка уклала остаточну угоду. Символічна угода має стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Великою Британією», — зазначили там.

Що передбачають гарантії безпеки для України від Великої Британії

Як зазначається в повідомленні, британо-українська угода про співпрацю у сфері безпеки формалізує весь спектр підтримки, яку Сполучене Королівство надавало та продовжить надавати для безпеки України. Вона включає:

  • обмін розвідданими;
  • кібербезпеку;
  • медичне та військове навчання;
  • співпрацю в оборонно-промисловому комплексі.

За угодою, Велика Британія зобов’язується провести з Україною консультації у разі, якщо Росія нападе знову, та надати «швидку та тривалу» підтримку для оборони.

Після 15:30 Зеленський і Сунак підписали цю угоду. Вона рохзрахована на 10 років та діятиме до вступу України в НАТО.

Зазначимо, що востаннє Сунак був у Києві в листопаді 2022 року. Велика Британія почала надавати Україні військову допомогу ще до початку повномасштабного вторгнення. Також Велика Британія спільно з Норвегією створили коаліцію для посилення спроможностей України на морі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності