• Головна
  • Війна
  • Туреччина не пропустить у Чорне море мінні тральщики, подаровані Україні Великою Британією

Туреччина не пропустить у Чорне море мінні тральщики, подаровані Україні Великою Британією

Туреччина не пропустить у Чорне море мінні тральщики, подаровані Україні Великою Британією

У море мали зайти два протимінні кораблі класу Sandown

Туреччина спростувала інформацію про те, що дозволила зайти в Чорне море двом мінним тральщикам, які Велика Британія передає Україні. Про це заявили у Центрі протидії дезінформації при управлінні президента Туреччини, у вівторок, 2 січня.

У грудні Велика Британія домовилася про закупівлю двох тральщиків для Військово-морських сил ЗСУ. Передача двох протимінних кораблів класу Sandown мала відбутися в рамках нової Коаліції морських сил і засобів, яку очолили Велика Британія та Норвегія. Однак Туреччина не дозволила кораблям зайти в Чорне море.

“Твердження деяких ЗМІ про те, що “тральщикам, подарованим Україні Великою Британією, дозволили пройти через турецькі протоки в Чорне море”, не відповідає дійсності”, — ідеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що Туреччина відразу класифікувала спеціальну військову операцію Росії проти України як “війну”. Відтак, відповідно до статті 19 Конвенції Монтре про режим проток Босфор і Дарданелли, Туреччина закрила їх для військових кораблів сторін, що воюють — України та РФ.

“Туреччина, яка неупереджено й старанно виконує Конвенцію Монтре з 1936 року, зберігає свою непохитну рішучість і принципову позицію протягом цієї війни, щоб запобігти ескалації напруженості в Чорному морі”, — заявили у відомстві.

У турецькому Центрі протидії дезінформації також зазначили, що союзників поінформували, що подаровані Україні британські тральщики не зможуть пройти через турецькі протоки до Чорного моря, допоки триває війна. Відомство наголосило, що таке рішення дозволяє “запобігти ескалації в Чорному морі”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності