• Головна
  • Війна
  • Велика Британія і Норвегія створили «морську коаліцію» для підсилення України

Велика Британія і Норвегія створили «морську коаліцію» для підсилення України

Норвезькі військові навчають солдатів Військово-морських сил Збройних сил України, фото Міністерства оборони Норвегії

В рамках коаліції Велика Британія передасть Україні два протимінні кораблі

Велика Британія та Норвегія очолять нову Коаліцію морських сил і засобів, яка постачатиме кораблі та транспортні засоби для посилення спроможності України діяти на морі. Зокрема, в рамках цієї коаліції Велика Британія закупить два тральщики для Військово-морських сил Збройних сил України, повідомила в понеділок, 11 грудня, пресслужба британського уряду. Своєю чергою Норвегія братиме участь у керівництві новоствореною коаліцією, до якої, як очікується, приєднаються кілька країн.

«Нова коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для посилення безпеки в Чорному морі. Два тральщики Королівського військово-морського флоту передаються зі складу ВМС Великої Британії до складу Збройних сил України (ЗСУ) з метою посилення спроможності України діяти на морі», — сказано в повідомленні.

Йдеться про закупівлю двох протимінних кораблів класу Sandown через Британське експортне фінансування у зв’язку з тим, що Велика Британія і Норвегія започатковують нову коаліцію морських сил і засобів. Посилення морських спроможностей ЗСУ, зокрема протидія загрозі від російських морських мін, допоможе відновити морський експорт України, зауважили у британському уряді.

«Я хотів би подякувати Великій Британії за ініціативу створення цієї коаліції та за те, що сьогодні тут, у Лондоні, було проведено запуск «Коаліції морської спроможності». Захист України важливий для євроатлантичної безпеки», — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам і додав, що це довгостроковий проект, а підтримка вимагатиме багато роботи протягом багатьох років.

«Ми повинні допомогти Україні в роботі з відкриття торговельних шляхів і вільного пересування в Чорному морі. Ми прагнемо зміцнити військово-морську оборону України та покращити здатність України діяти вздовж власного узбережжя. Норвегія здійснила навчання українських військових керуванню малими катерами і зможе продовжити цю підтримку», – додав Бйорн Арільд Грам, якого цитує пресслужба норвезького Міноборони.

Від початку російського повномасштабного вторгнення Британія підтримує Україну, надаючи військову та гуманітарну допомогу, тренуючи на своїй території українських військових та надаючи прихисток українським біженцям.

У 2022 році Норвегія надала Україні та іншим країнам, які постраждали від вторгнення Росії в Україну, підтримку на суму близько 10,7 мільярда норвезьких крон. На період 2023-2027 років Норвегія схвалила багаторічну програму підтримки України на суму 75 мільярдів норвезьких крон (7,3 мільярда доларів), розподілену на п’ять років (близько 15 мільярдів на рік). Частина коштів також піде іншим країнам регіону, які постраждали від війни, наприклад, Молдові, зазначає «Радіо Свобода».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності