• Головна
  • Україна
  • Як в українські школи прийматимуть дітей після навчання за кордоном: пояснення Міносвіти

Як в українські школи прийматимуть дітей після навчання за кордоном: пояснення Міносвіти

Як в українські школи прийматимуть дітей після навчання за кордоном: пояснення Міносвіти
Фото: pexels

Якщо дитина здобула загальну освіту за кордоном й отримала відповідні документи – вони визнаються законодавством України

Як в українські школи прийматимуть дітей після навчання за кордоном: пояснення Міносвіти

Якщо дитина здобула загальну освіту за кордоном й отримала відповідні документи – вони визнаються законодавством України

В Україну поступово повертаються діти, які виїжджали за кордон і навчались там. Водночас українські школи не можуть безпідставно відмовити у зарахуванні таких дітей.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки.

Так, зарахування до шкіл можливе за заявою одного з батьків або законних представників, яку можна, зокрема, подати електронною поштою.

«Дитину можуть зарахувати до школи, де вона навчалась, або до будь-якої на вибір батьків, опікунів чи законних представників. Результати навчання зараховують на підставі інформаційної довідки. Зараховують предмети, які є у навчальному плані як української, так і закордонної школи», - зазначили у МОН.

Там зазначили, що за відсутності інформаційної довідки, дитина може скласти річне оцінювання з усіх предметів до початку або впродовж навчального року. Із тих предметів, які дитина не вивчала (українська мова, література, історія України тощо, вона має право скласти річне оцінювання та бути переведною до наступного класу.

«Річне оцінювання може проводитися до початку навчального року або протягом першого семестру. Форму проведення оцінювання [дистанційно чи очно, - ред.] обирає заклад освіти», - уточнили в Міносвіти.

Натомість в інформаційній довідці можуть бути зазначені:

  • особиста інформація учня (ім’я, прізвище, дата і місце народження);
  • назва навчального закладу та період навчання, клас;
  • перелік предметів із зазначенням кількості годин, перелік тем;
  • результати навчання, система оцінювання;
  • дата видання, печатка, підпис.

«Таку довідку зберігають в особовій справі учня. Переведення здійснюється у звичайному порядку, якщо дитина навчалася за кордоном та/або в українській школі дистанційно; в Міжнародній українській школі або закладі-партнері; за сімейною формою навчання або на екстернаті в будь-якій школі», - кажуть у міністерстві.

Водночас якщо дитина здобула базову/повну загальну освіту за кордоном й отримала відповідні документи – вони визнаються законодавством України.

«Якщо дитина, перебуваючи за кордоном, навчалася в ліцензованому українському закладі освіти, вона отримує свідоцтво про здобуття певного рівня загальної середньої освіти єдиного державного зразка України», - пояснили у Міністерстві освіти і науки.

Натомість якщо дитина не отримала документ про здобуття освіти, то вона може скласти підсумкове річне оцінювання в одному з українських закладів освіти екстерном й отримати документ про освіту українського зразка.

Також документи закордонних тестувань для вступу не є документами, що засвідчують проходження навчання, а потрібні для конкурсної участі на зарахування до закладів вищої освіти.

У Міносвіти додали, що тест для вступу в українські виші (НМТ) також можна скласти, перебуваючи за кордоном.

«Оцінювання проводять із тих предметів, яких не було у школі за кордоном. Аби визначити, з яких дисциплін необхідно його скласти, варто порівняти програми навчання. Винятком можуть бути предмети за вибором», - зазначили в МОН.

Там уточнили, що для кожного класу будуть різні предмети, зазвичай це українська мова та література, історія України та географія України.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA поспілкувалось із директором департаменту освіти й науки Львівської обласної військової адміністрації Олегом Паскою про сьогодення школи, а також про виклики та плани на новий навчальний рік.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності