Як отримати закордонний паспорт: покрокова інструкція

Як оформити закордонний паспорт

Подати заявку на оформлення документів для виїзду за кордон можна онлайн

Попри складну ситуацію в нашій державі, чимало українців продовжують їздити за кордон, причому в багатьох випадках — нерідко з дітьми. Для цього й одним, і іншим потрібен закордонний паспорт, без якого за межі держави не випустять. Отримати його можна у будь-якому віці. Відповідно до закону, громадяни можуть мати не більше двох закордонних паспортів одночасно.

Як же ж його виготовити? Це питання часто-густо постає перед кожним, особливо, коли мова заходить про виготовлення паспорта для виїзду за кордон. Куди слід звернутися і скільки заплатити? Скільки часу триває виготовлення цього документа? Чи треба приносити фотографію і здавати відбитки пальців?

Ось покрокова інструкція, яка охоплює всі аспекти цієї процедури:

Куди звернутися?

Існує декілька способів подати заявку на оформлення закордонного паспорта для дорослих і дітей:

  • Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) по всій Україні. Це найпоширеніший варіант, адже ЦНАПи доступні у більшості населених пунктів.
  • Відділення Державної міграційної служби (ДМС). Їх адреси можна знайти на сайті ДМС: https://dmsu.gov.ua/.
  • Державне підприємство (ДП) "Документ". Цей сервіс пропонує більш прискорене виготовлення паспорта за додаткову плату. Детальну інформацію можна знайти на сайті: https://pasport.org.ua/.

Важливо: незалежно від обраного вами способу, заявку на оформлення паспорта для дитини може подати лише один з її батьків або опікунів.

Потрібні документи для закордонного паспорта

Для оформлення закордонного паспорта вам знадобляться такі документи:

  • Свідоцтво про народження. Оригінал та копія.
  • Паспорт громадянина України для дорослого, а також паспорт громадянина України одного з батьків або опікунів дитини. Оригінал та копія.
  • Ідентифікаційний код (дорослого або дитини). Оригінал та копія (якщо є).
  • Дозвіл на виїзд дитини за кордон (якщо це необхідно). Оригінал та копія.
  • Квитанція про оплату. Якщо ви хочете отримати закордонний паспорт до 7 робочих днів, це обійдеться в 1598 грн, якщо до 20 робочих днів, то 958 гривень.  
  • За наявності, раніше видані закордонні паспорти або проїзні документи дитини (чинні, нечинні, на інше прізвище в тому числі).
  • Фотографія. Її можна зробити в ЦНАП/ДМС/ДП "Документ" під час подання заяви.

Важливо:

Усі копії документів мають бути чіткими та читабельними.

Дозвіл на виїзд дитини за кордон потрібен лише у деяких випадках, наприклад, якщо дитина виїжджає з одним з батьків (опікунів) або без них.

Закордонний паспорт дитині до 16 років видається з терміном дії 4 роки, від 16 років – 10 років.

Процедура виготовлення закордонного паспорта

  1. Подання заяви: Виберіть зручний для вас ЦНАП/ДМС/ДП "Документ" та зверніться туди з усіма необхідними документами. Заповніть заяву на оформлення закордонного паспорта для дитини. Неповнолітня особа, яка досягла 16-го віку, особисто подає документи для оформлення закордонного паспорта.
  2. Фотографування та сканування відбитків пальців (для дорослих і дітей віком від 12 років): Цей етап відбувається безпосередньо у ЦНАП/ДМС/ДП "Документ".
  3. Отримання паспорта: Коли ваш паспорт буде готовий, ви отримаєте SMS-повідомлення. Забрати свій паспорт громадянин може особисто. Натомість паспорт дитини забрати може один з батьків (зі своїм паспортом та свідоцтвом про народження дитини) або інша особа за наявності нотаріально завіреної довіреності у ЦНАП/ДМС/ДП "Документ", де ви подавали заявку.  

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності