• Головна
  • Україна
  • Угорщина заплатила «занадто високу ціну» за війну в Україні: у Будапешті відповіли на слова Зеленського

Угорщина заплатила «занадто високу ціну» за війну в Україні: у Будапешті відповіли на слова Зеленського

Угорщина заплатила «занадто високу ціну» за війну в Україні: у Будапешті відповіли на слова Зеленського

В МЗС Угорщини заявили, що Зеленський «не має права вирішувати», чи є поведінка Угорщини як члена НАТО неналежною

Президент Володимир Зеленський вважає, що поведінка Угорщини та її стосунки з Росією не відповідають статусу союзника НАТО. Водночас міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна заплатила «занадто високу ціну» за війну в Україні.

Про це пише «Європейська правда».

Так, Зеленський в інтерв’ю фінським, шведським, данським і норвезьким журналістам висловив здивування діями Угорщини.

«Як розв’язати суперечку з Будапештом? Питання тільки в бажання Будапешту. Мені здається, існує політична заплутаність політичних еліт в Угорщині. Дуже дивна ситуація, чи може бути країна НАТО за Росію і проти НАТО?», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що не можуть бути союзники НАТО за країну, яка називає НАТО ворогом.

«Я вважаю, що це неадекватна поведінка. Я говорю свою суб’єктивну думку. Союзник це не просто слово, це – зміст. Це союз держав з однаковим поглядом на безпеку, на цінності. По різному ставляться до певних моментів, але є договір союзників, які захищають один одного і відповідні цінності. І якщо всі союзники кажуть, що Росія нас називає ворогом, ми повинні ставити Росію на місце, то не може одна держава сказати – ні, Росія наш союзник. Так не може бути. Значить ти вже не союзник Альянсу. І тому, якщо ти де-юре союзник, а де-факто працюєш проти, то ти не маєш радити Україні йти або не йти в НАТО. І ти не маєш робити перепони», – пояснив свою позицію президент.

Натомість на ці слова відреагував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. За його словами, Угорщина заплатила «занадто високу ціну» за війну в Україні.

«Якщо ця заява означає: «Я шанобливо дякую угорцям за те, що вони впустили і подбали про понад мільйон біженців з України, і я шанобливо дякую їм за те, що вони продовжують надсилати допомогу», то «ласкаво просимо і можете розраховувати на нас у майбутньому», – написав Сійярто на своїй Facebook-сторінці.

Він додав, що Зеленський «не має права вирішувати», чи є поведінка Угорщини як члена НАТО неналежною.

«Угорський народ вже заплатив надзвичайно високу ціну за цю війну. Багато угорців – членів угорської громади Закарпаття – вже загинули в цій війні», – наголосив очільник угорської дипломатії.

Нагадаємо, 29 квітня у Будапешті Папа Римський зустрівся з українцями, які втекли від війни до Угорщини.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності