• Головна
  • Світ
  • Ви спонсоруєте злочини: у Зеленського відреагували на енергетичну угоду між Росією та Угорщиною

Ви спонсоруєте злочини: у Зеленського відреагували на енергетичну угоду між Росією та Угорщиною

Олег Устенко дивиться в кадр

В Офісі президента України закликали ЄС "чинити усілякий тиск" на Будапешт

Радник президента України Володимира Зеленського Олег Устенко звинуватив угорську владу у спонсоруванні злочинів, які вчиняє Росія в Україні.

Про це пише Politico.

«Потрібно бути повністю сліпим, щоб не бачити, які злочини ви спонсоруєте. Купуючи більше газу у росіян, ви даєте їм більше можливостей для ескалації війни», — сказав Устенко у коментарі для видання.

Також він згадав про відео зі стратою українського полоненого і наголосив, що Угорщина «платить за ніж».

Своєю чергою, міністр закордонних справ Петер Сіярто відповів на закиди, що безпека енергопостачання Угорщини вимагає безперебійного транспортування газу, нафти та ядерного палива.

«Щоб виконати ці три умови, угорсько-російська енергетична співпраця має бути безперервною. Це не має нічого спільного з політичними уподобаннями», — пояснив він.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підписав низку енергетичних угод, у тому числі з російським енергетичним гігантом «Газпромом», щоб збільшити імпорт газу. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також підтримує тісні стосунки з президентом Росії Володимиром Путіним. Будапешт послідовно виступає проти запровадження санкцій проти Росії у відповідь за її жорстоке вторгнення в Україну.

Варто зауважити, що Угорщина вже отримує 4,5 мільярда кубометрів газу на рік за чинним довгостроковим контрактом з «Газпромом», а нова угода дозволить постачати ще більші обсяги. Ціна становитиме 150 євро за кубічний метр, а будь-які платежі понад цю суму відкладатимуться на пізнішу дату.

Натомість Устенко закликав Європейський Союз використати фінансову підтримку, яку він надає Угорщині, як інструмент тиску.

Додамо, що ЄС наклав ембарго на російську морську сиру нафту та ще кілька видів палива, однак на нафту, яка постачається по трубопроводах, та на природний газ санкцій не запроваджували.

У квітні 2023 Росія постачає до Європи всього 13 відсотків природного газу блоку. Минулого лютого цей показник сягав 36 відсотків.

Польща, Латвія, Естонія та Литва повністю відмовилися від російського газу, а низка інших країн суттєво знизила кількість поставок. Натомість 80 відсотків усього газу Угорщини саме з Росії.

Крім того, Угорщина відмовилась арештовувати Путіна на своїй території згідно з виданим судом Гааги ордером.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності