• Головна
  • Світ
  • Угорщина домовилася із Росією про постачання енергоносіїв

Угорщина домовилася із Росією про постачання енергоносіїв

Угорщина домовилася із Росією про постачання енергоносіїв

А також погодила подальше постачання сирої нафти нафтопроводом «Дружба» через Україну

Очільник міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто 11 квітня у Москві зустрівся з віцепрем’єр-міністром з питань енергетики РФ Олександром Новаком та головою "Росатому" Олексієм Ліхачовим і домовився про збільшення поставок газу з РФ та оновив угоду про фінансування і будівництво атомної електростанції "Пакш".

Про це Петер Сіярто написав у Facebook, повідомляє «Суспільне».

«Досягнуто домовленості про внесення змін до контракту будівництва та фінансування на розширення "Пакшу". Попри війну та санкції, життя та технологічна ситуація настільки змінилися, що довелося змінювати контракти», — йдеться в дописі глави МЗС Угорщини.

Він додав, що переговори з російською стороною були «довгими», але згода досягнута по всіх «важливих питаннях».

«Ми пройшли довгі переговори, але сьогодні ми дійшли згоди з усіх необхідних питань, які гарантують нам проведення інвестицій, захист угорських сімей від скорочення накладних витрат та угорську економіку від шалених змін цін», — зауважив Сіярто.

Додамо, що 11 квітня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто прибув з візитом до Москви для переговорів щодо постачання його країні газу, нафти та ядерного палива.

Він зазначив, що Європа вижила з точки зору енергозабезпечення завдяки надзвичайно м'якій минулій зимі. Однак, за словами Сіярто, є застереження Міжнародного енергетичного агентства про те, що через радикальне зростання попиту на енергію в економіці Китаю, і «надзвичайно повільні темпи розвитку європейської енергетичної інфраструктури, справжньою проблемою буде наступна зима».

«Безпека енергопостачання Угорщини вимагає безперебійного постачання газу, сирої нафти та ядерного палива. Щоб виконати ці три умови, угорсько-російська енергетична співпраця має бути безперебійною. Це питання не політичного смаку, а фізики», — заявив Сіярто.

Під час брифінгу для преси Сійярто наполягав на тому, що доступ до російських енергоносіїв має вирішальне значення для безпеки Угорщини, незважаючи на політичні міркування, викликані війною.

За словами очільника МЗС Угорщини, «Газпром» погодився дозволити Угорщині у разі необхідності імпортувати обсяги природного газу, що перевищують ті, які сторони узгодили в довгостроковому контракті, зміненому минулого року.

За словами Сійярто, ціну на газ, який надходитиме до Угорщини через газопровід «Турецький потік», обмежать вартістю 150 євро за кубометр. Це є частиною угоди, яка дозволить Угорщині оплачувати закупівлю газу з відстрочкою платежу, якщо ринкові ціни піднімуться вище за цей рівень.

Сійярто також погодив подальше постачання сирої нафти нафтопроводом «Дружба» через Україну.

Крім того, він домовився про угоду, яка включає фінансування розширення угорської АЕС «Пакш», що «гарантує реалізацію» проєкту. Ця угода потребує схвалення Єврокомісії.

Поїздка Сійярто до столиці Росії вирізняє позицію Будапешта з-поміж інших країн Європейського Союзу. Більшість членів об’єднання з 27 держав дистанціювалися від російського президента Владіміра Путіна через його вторгнення в Україну і прагнуть відлучити свої країни від російського викопного палива.

Уряд Угорщини активно лобіював в ЄС звільнення від будь-яких санкцій, накладених на російський газ, нафту та ядерне паливо, а також погрожував накласти вето на запропоновані дії ЄС проти Москви.

Сійярто – один з небагатьох чиновників з країни ЄС, який зустрічався з російськими посадовцями в Москві з моменту початку повномасштабної війни в Україні.

Нагадаємо, у лютому прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виголосив щорічне годинне звернення до співгромадян, половина якого була присвячена повномасштабній війні Росії проти України й тому, чому Будапешт незгодний із санкціями й військовою допомогою Києву.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності