• Головна
  • Україна
  • Як реформуватимуть медико-соціальну експертизу під час війни — пояснює НАЗК

Як реформуватимуть медико-соціальну експертизу під час війни — пояснює НАЗК

Як реформуватимуть медико-соціальну експертизу під час війни — пояснює НАЗК

Реформа допоможе людям з інвалідністю отримати необхідні документи без зайвої бюрократії

Державна антикорупційна програма (ДАП), щоб знизити корупційні ризики планує реформувати Медико-соціальну експертизу (МОС). Зокрема передбачається обов’язкове ведення електронної документації в органах, що надають медичні висновки та визначають групу інвалідності .

Про це повідомили у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Перші кроки реформування системи медико-соціальної експертизи від ДАП:

  • В електронній системі охорони здоров’я планують використовувати  інструменти оцінки стану людини за Міжнародною класифікацією. Пацієнта оцінюватимуть не з точки зору діагнозу, а з точки зору потенціалу до відновлення здоров'я та потреб (оперативних втручань, реабілітації тощо). 
  • Надання медичного висновку про групу інвалідності та соціальну допомогу мають бути розмежовані між державними органами. Це допоможе знизити корупційні ризики. Також передбачається обов’язкове ведення електронної документації в органах, що надають медичні висновки, та визначення інвалідності з використанням адаптованої Міжнародної класифікації функціонування.

Якщо ж інвалідність буде встановлено  необґрунтовано,  людина може втратити цей статус, а також право на відповідну соціальну допомогу та виплати.

Нагадаємо, військовослужбовці з інвалідністю можуть отримати виплати від держави, які коливаються від 187 тисяч гривень до понад мільйона.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності