• Головна
  • Україна
  • Безпрецедентний прояв рішучості та підтримки: що західні політики кажуть про візит Байдена в Україну

Безпрецедентний прояв рішучості та підтримки: що західні політики кажуть про візит Байдена в Україну

Безпрецедентний прояв рішучості та підтримки: що західні політики кажуть про візит Байдена в Україну

Представники країн Заходу вважають, що візит Байдена в Україну є «хорошим знаком»

Президент США Джо Байден 20 лютого прибув до Києва з неоголошеним візитом. Це його перша поїздка в Україну після повномасштабного вторгнення Росії, яка сталась напередодні першої річниці агресії. Під час зустрічі із Зеленським Байден повідомив, що Україна отримає новий пакет військової допомоги на 500 мільйонів доларів. Водночас у вівторок, 21 лютого, американський лідер має прибути до Варшави, пише Radio RMF24.

Реакція Польщі

Своєю присутністю в Києві президент Джо Байден підтвердив американську прихильність до подальшої підтримки України та віру в її перемогу. Так, президент Польщі Анджей Дуда сприймає цю інформацію з великим оптимізмом, сказав керівник Офісу президента з міжнародної політики Марчін Пшидач. На його думку, візит американського лідера до Києва є «видимим проявом американської підтримки» і має як практичний, так і символічний вимір. Також Пшидач підкреслив, що йому приємно отримати інформацію про подальші передачі зброї Україні.

«Ми вітаємо подальші заяви американської сторони про військову допомогу, оскільки це значно наближає нас до миру. Тому що чим швидше Росія зрозуміє, що вона повинна вийти з цієї війни, тим краще і безпечніше буде для всіх нас», – сказав він.

Водночас візит Байдена до Києва прокоментував й речник польського уряду Пйотр Мюллер.

«Це сигнал про солідарність євроатлантичної спільноти», - зазначив речник.

За його словами, «Росія повинна знати, що вільний світ не дозволить РФ експансуватися і порушувати елементарні принципи міжнародного права».

«З самого початку Польща подає конкретний приклад у цьому відношенні через гуманітарну допомогу та передачу зброї», – наголосив Мюллер.

Натомість за словами заступника голови МЗС Пйотра Вавжика, Україна бореться з російською агресією і Путін «повинен взяти до відома те, що Байден заявив сьогодні своїм візитом – США підтримуватимуть Україну незалежно від того, що про це думають росіяни це».

«Американці зроблять те, що вважають за потрібне, щоб допомогти Україні», - додав Вавжика.

А у вівторок, 21 лютого, коли Байден прибуде до Варшави, йтиметься про «подальші аспекти безпеки в Європі, підтримку безпеки Польщі, безпеку східного флангу НАТО, а також про солідарність».

«Важко знайти краще місце для розмови про міжнародну солідарність, ніж Варшава», - сказав заступник голови МЗС Польщі.

Як відреагували на візит Байдена у ЄС

У Брюсселі наразі триває зустріч міністрів закордонних справ ЄС. Деякі міністри здогадувалися, що президент США буде в Києві, оскільки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба скасував свою участь у брюссельській зустрічі.

Як сказав неназваний євродипломат у коментарі RMF FM, такі раптові рішення виправдані. Так, дипломати ЄС кажуть, що візит Байдена до Києва демонструє рішучість США підтримати Україну та відбувається у вирішальний час, коли очікується наступ Росії. Також це посилить ті країни, які, як і Польща, наполягають на тому, щоб 10-й пакет санкцій проти Росії був більш амбітним.

Реакція Німеччини та Великої Британії

Візит президента США Джо Байдена в Україну є «хорошим знаком», заявив речник уряду Німеччини Штеффен Хебештрайт на пресконференції, коментуючи неоголошений приїзд лідера США до Києва. Проте він відмовився від подальших коментарів з цього приводу.

Водночас британці захоплюються мужністю американського лідера та його промовою. Також вони наголошують на словах Володимира Зеленського про необхідність звільнення всіх окупованих агресором територій України.

Що кажуть польські експерти про візит Байдена у Київ

Враховуючи величезні обмеження безпеки для глави американської держави, це справді безпрецедентний візит.

«Я думаю, що це історично. Ви можете шукати аналогії з візитом Джона Ф. Кеннеді до Західного Берліна на початку 1960-х років, коли він назвав себе берлінцем, або візитом Рейгана до Західного Берліна чверть століття потому, коли він закликав до знесення стіни. Символи в політиці мають значення. Це потужний сигнал американської підтримки України напередодні річниці російської агресії та за день до виступу Путіна. У мене таке враження, що він зіпсував плани російського президента», – сказав доктор Адам Еберхардт, віцепрезидент Варшавського інституту підприємництва.

Натомість Анджей Когут, американіст і ведучий програми Przeglad Zagraniczny, заявив, що «сигнал, який надходить з Києва після візиту президента Байдена, — це політична підтримка, але разом з нею приходить й економічна підтримка».

«Росія повинна була перемогти, і в короткий термін. Багато експертів прогнозували, що російське вторгнення триватиме лише кілька днів. Через рік Владімір Путін все ще ховається в бункері в Москві, а тим часом лідер США гуляє по Києву з президентом України, як ні в чому не бувало», - заявив він в ефірі Radio RMF24.

Додамо, детальніше про те, де був Байден та що він робив в Україні, можна дізнатись у матеріалі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності