• Головна
  • Україна
  • Без «Леопардів», але з іншою важкою технікою: підсумки зустрічі у форматі «Рамштайн» 20 січня

Без «Леопардів», але з іншою важкою технікою: підсумки зустрічі у форматі «Рамштайн» 20 січня

Без «Леопардів», але з іншою важкою технікою: підсумки зустрічі у форматі «Рамштайн» 20 січня

Тим часом у Нідерландах заговорили про готовність передати Україні винищувачі F-16

У п’ятницю, 20 січня, відбулося засідання союзників України у форматі «Рамштайн». І хоча на ньому не було прийнято єдиного рішення щодо постачання західних танків в Україну, союзники підтвердили надання іншої допомоги. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Про що говорили учасники зустрічі

Перед учасниками виступив очільник Пентагону Ллойд Остін. Він заявив, що у війні настає переломний момент та зазначив, що Штати підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно. За його словами, пакет допомоги, який США ухвалили за підсумками «Рамштайну», можна оцінити у 2,5 мільярда доларів.

Водночас голова об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі відповів на питання, чи є заборона на застосування Україною зброї для ударів по Криму – він сказав, що Вашингтон не коментує це питання. Міллі додав, лінія фронту зараз є статичною, російських окупантів буде важко вигнати з українських територій, однак зараз точно не час для перемовин. Втім він упевнений у тому, що українська армія розпочне невдовзі черговий контрнаступ.

Крім того, на засіданні у відеоформаті виступив й Володимир Зеленський. Президент подякував за допомогу та наголосив, що Україна потребує зброї. Проте він зазначив, що може сотні разів подякувати партнерам. Це буде абсолютно справедливо і чесно. Водночас сотні подяк – це не сотні танків.

«Ми всі можемо говорити тисячі слів, але я не можу замінити словами гармати, які потрібні проти російської артилерії, або зенітні ракети, які потрібні для захисту людей від російських авіаударів», – заявив президент.

Вже згодом, у своєму традиційному вечірньому зверненні, Зеленський зазначив, що не завжди можна публічно оголошувати, про що ведуться розмови у форматі «Рамштайну», адже це «закрита дискусія – і так має бути». Втім він наголосив, що це засідання «Рамштайну» зміцнить стійкість України. Все тому, що партнери принципові у своєму ставленні – вони будуть підтримувати Україну, скільки це необхідно для перемоги.

Що передадуть Україні країни Заходу

За підсумками засідання союзників України у форматі «Рамштайн» стало відомо, що Україна отримає:

Чому Україна не отримає танки

Глава Пентагону констатував під час брифінгу, що українська армія не отримає від партнерів бойові танки M1 Abrams та Leopard, адже поки що має інші спроможності, які можуть забезпечити успіх на полі бою. Також він сказав, що Німеччина робить достатньо для того, аби українські військові себе почували впевнено на фронті. Зокрема, проводить військові навчання та надає зброю Києву. Водночас Остін наголосив, що немає ніякого зв'язку між рішеннями щодо ненадання нашій державі від ФРН танків Leopard та від США – M1 Abrams.

Натомість новопризначений міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, спілкуючись із журналістами, пояснив, що у кожної країни були свої аргументи «за» і «проти».

«Враження, що є коаліція, де на заваді стоїть лише Німеччина, є оманливим», — зауважив німецький міністр і додав, що наказав провести інспекцію Leopard в Німеччині.

Пісторіус наголосив, що у допомозі Україні у боротьбі з Росією важливими є тренування, довгострокові поставки та ремонт обладнання.

«Українські війська повинні бути готові до негайного використання поставленого обладнання. Ми будемо підтримувати Україну доки це буде необхідно, аж поки війна не закінчиться», — додав міністр оборони Німеччини.

Чим ще в майбутньому можуть допомогти країни Заходу

У Нідерландах заговорили про готовність передати Україні винищувачі F-16. Відтак уряд розгляне можливість постачання Україні таких винищувачів, якщо про це попросить уряд Києва. Про це під час парламентських дебатів заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра, передає NL Times.

Водночас такий запит в України є – під час свого звернення до учасників Контактної групи з питань оборони України на базі «Рамштайн» президент Зеленський закликав надати ракети більшої дальності та винищувачі F-16.

Крім того, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак після зустрічі у форматі «Рамштайн» сказав, що є група з 15 країн, які використовують танки Leopard, і дехто хоче створити коаліцію країн, щоб оснастити Україну цими танками. Він також розповів про підтримку, яку надасть українським військам Польща. Зокрема, поляки зможуть оснастити та навчити українських солдатів до рівня бригади до кінця березня. Для цього будуть використовуватися бойові машини піхоти та танки Т-72, а польська армія отримає західну техніку.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA підготувало матеріал, як стосунки України з Вашингтоном допомагають постачанню зброї проти Росії та як це впливає на мобілізацію у РФ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності