• Головна
  • Україна
  • 50 БМП та найсучасніша артилерія: Швеція надасть Україні пакет військової допомоги

50 БМП та найсучасніша артилерія: Швеція надасть Україні пакет військової допомоги

50 БМП та найсучасніша артилерія: Швеція надасть Україні пакет військової допомоги

До пакету військової допомоги також увійде протитанкова зброя NLAW

Швеція передасть Україні найсучасніші артилерію та бронетехніку. Зокрема, йдеться про передачу 50 бойових машин піхоти CV90 та колісних 155-мм гаубиць Archer.

Про це заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, пише місцеве Nyheder.

Шведський прем’єр сказав, що його уряд прийняв рішення про пакет військової підтримки України, який складається з трьох частин, включаючи «перше рішення про початок поставок артилерійської системи Archer в Україну». Втім кількість САУ Archer, яку передадуть Україні, Крістерссон не уточнив.

Крім того, пакет військової допомоги вартістю 4,3 млрд шведських крон (майже 419 мільйонів доларів) також включатиме протитанкову зброю NLAW.

«Військова підтримка України є абсолютно важливо. Бажання України щодо того, чого вони хочуть, мають велику вагу в нашому рішенні. Швеція надішле близько 50 своїх броньованих бойових машин піхоти типу CV90», — заявив Крістерссон.

Нагадаємо, разом із танками Велика Британія передасть Україні 200 одиниць броньованих автомобілів.

Довідково:

CV90 — сімейство шведських бойових машин піхоти. Розробка CV90 велася з 1984 року фірмою Hägglunds, що належить британській BAE Systems, на замовлення сухопутних військ Швеції на сімейство машин різного призначення на єдиному шасі. CV90 MkIV має вагу у 37 тонн та протиснарядне бронювання, за рухомість відповідає 1000-сильний дизель, що дозволяє розвивати максимальну швидкість до 70 км/год. Ходова оснащена інноваційною системою активних амортизаторів Active Damping та відрізняється виключною плавністю та стабільністю. Сама БМП розрахована на три члени екіпажу та 7-8 осіб десанту. Машина побудована на цифровій платформі та має всі надсучасні елементи виявлення цілей та прицілювання, інтегрована до автоматизованих систем управління та може оснащуватись системами активного захисту. Озброєння CV90 MkIV — широке поле для бажань клієнта, який може обрати автоматичні гармати від 25-мм до 45-мм, а також ПТРК (базовим є ізраїльський Spike-LR).

Archer — це 155-мм самохідна артилерійська установка з гарматою FH 77B із довжиною ствола у 55 калібри. Максимальна дальність стрільби цієї установки складає 30 км звичайним снарядом, 40 км — активно-реактивним снарядом та 60 км — коригованим снарядом Excalibur. Апарат заряджання дозволяє випускати шість снарядів за 30 секунд по різних траєкторіях, а максимальна скорострільність — 8-9 пострілів за хвилину. Відомо, що на озброєнні Швеції перебуває щонайменше 48 систем Archer.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності