• Головна
  • Україна
  • Бронетехніка та артилерія: низка країн оголосила про передачу Україні важкого озброєння

Бронетехніка та артилерія: низка країн оголосила про передачу Україні важкого озброєння

Бронетехніка та артилерія: низка країн оголосила про передачу Україні важкого озброєння

Крім того, деякі країни ще узгоджують передачу західних танків

Польща, Фінляндія, Португалія, Іспанія та низка інших країн готові надати Україні танки, заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем у Києві.

«Ми всі чекаємо на згоду країни, яка має права на ті чи інші відповідні ліцензії», — сказав Зеленський, натякаючи на Німеччину.

Водночас у четвер, 19 січня, багато країн оголосили про передачу іншої техніки, боєприпасів та спорядження. Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Швеція

Швеція передасть Україні найсучасніші артилерію та бронетехніку. Зокрема, йдеться про передачу 50 бойових машин піхоти CV90 та колісних 155-мм гаубиць Archer, заявив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Втім кількість САУ, яку передадуть Україні, він не уточнив. Крім того, пакет військової допомоги вартістю 4,3 млрд шведських крон (майже 419 мільйонів доларів) також включатиме протитанкову зброю NLAW. Детальніше про характеристики БМП CV90 та гаубиць Archer можна дізнатись тут.

Данія

Уряд Данії вирішив передати Україні 19 артилерійських установок Caesar французького виробництва. За словами міністра оборони Данії, країна наразі розглядає питання придбання нового озброєння. Вартість однієї САУ Caesar становить близько 2,9-5,2 млн доларів США.

Литва

Литва передасть Україні два гелікоптери «Mi-8» та зенітні установки. Загальна сума нового пакету допомоги для України становитиме близько 125 млн євро, повідомив у Twitter литовський міністр оборони Арвідас Анушаускас.

«Сьогодні у мене хороші новини від Литви для України. Новий летальний пакет литовської підтримки України складається з десятків зенітних установок L-70, боєприпасів і двох вертольотів «Мі-8», — написав він.

Крім того, ще раніше Литва заявила, що передасть Україні системи ППО та зенітні установки.

Естонія

Естонія надасть Україні рекордний пакет військової допомоги на 113 мільйонів євро, що є найбільшим пакетом, наданим країною до цього часу, повідомила прем’єр-міністерка Кая Каллас. Зокрема, Україна отримає десятки гаубиць калібру 155 та 122 мм, тисячі снарядів, вантажівки, понад сотню протитанкових гранатометів Carl Gustav і понад тисячу боєприпасів до них.

«Якщо впаде Україна, опиниться під загрозою свобода решти світу. Допомагаючи Україні захищати свою незалежність, ми захищаємо право на свободу та демократію всіх держав, зокрема Естонії», — наголосила Кая Каллас.

Таким чином, військова допомога Естонії збільшиться до 370 мільйонів євро і становитиме понад 1% від валового внутрішнього продукту Естонії.

Велика Британія

Велика Британія планує передати Україні 600 ракет Brimstone у рамках пакету військової допомоги, заявив міністр оборони Бен Воллес, повідомляє Reuters.

«Сьогодні я можу сказати, що ми також збираємося відправити ще 600 ракет Brimstone на театр бойових дій, які будуть неймовірно важливими для того, щоб допомогти Україні домінувати на полі бою», — сказав Воллес.

Brimstone — ракета класу «поверхня-поверхня» або «повітря-поверхня», розроблена для британських Королівських повітряних сил. Дані про наведення в ракету завантажуються перед запуском. Brimstone можна запускати у кількох режимах атаки: прямо чи опосередковано проти одиничних цілей, колони чи групи цілей.

Водночас Британія також надішле щонайменше три батареї далекобійної артилерії AS-90 калібру 155 міліметрів і низку бронемашин.

Нідерланди

Нижня палата парламенту Нідерландів підтримує надання Україні зенітно-ракетних комплексів Patriot, повідомляє NOS. Прем'єр-міністр Марк Рютте ще у вівторок під час візиту до президента США Джо Байдена оголосив, що Нідерланди планують відправити Patriot в Україну разом зі Сполученими Штатами та Німеччиною. Домовленості ще не завершені, але, за словами Рютте, вони на просунутій стадії. Тому ще не зовсім зрозуміло, як саме буде діяти кабінет міністрів, але переважна більшість у парламенті загалом підтримує цей план. Окрім урядових партій, значна частина опозиції також підтримує уряд в цілому.

Польща

Новий пакет допомоги від Польщі буде містити зенітні гармати «С-60» та 155-мм гаубиці Krab, йдеться у спільній декларації 10 країн НАТО. Також Польщею буде проводиться постійна медична та інженерна підготовка. Крім того, Польща готова передати роту танків Leopard 2 із 1000 одиницею боєприпасів, проте лише в рамках широкої коаліції.

Втім Польща заявила про те, що поставить Україні танки Leopard 2 навіть без згоди Німеччини. Так, виступаючи на форумі у Давосі 18 січня, канцлер Німеччини Олаф Шольц залишив без відповіді питання про постачання танків до України. Це настільки обурило прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, що він зробив сміливу заяву.

«Польща “вчинить правильно” і поставить бойові танки Leopard 2 Україні навіть без згоди Німеччини. Згода тут вторинна. Ми або отримаємо цю згоду негайно або зробимо це самі», — сказав Моравецький.

Нагадаємо, Пентагон підтримує рішення союзників передати Україні західні танки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності