• Головна
  • Війна
  • Challenger 2: характеристики та особливості танків, які Велика Британія передасть Україні

Challenger 2: характеристики та особливості танків, які Велика Британія передасть Україні

Challenger 2: характеристики та особливості танків, які Велика Британія передасть Україні

Британія тривалий час вагалась, чи варто передавати танки Україні

Україна отримає танки Challenger 2 від Великої Британії. Ескадрон з 14 танків надішлють в Україну вже найближчими тижнями, дозволивши сформувати танкову роту з Challenger 2. Детальніше про те, що це за техніка, та які її характеристики, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Що це за танк

Танки FV4034 Challenger є основними бойовими танками армії Сполученого Королівства. Розробкою Challenger 2 займалася компанія Vickers Defence Systems. Її створили у 90-х роках минулого століття й за більш ніж 30 років компанія випустила до 500 одиниць цієї техніки. Хоча корпус і автомобільні компоненти з Challenger 1 здаються схожими, вони мають новий дизайн, і лише близько 3% компонентів є взаємозамінними. У своїй розробці вони доволі дороговартісні, адже ціна одного танка сягає приблизно 4,5 млн євро. У травні 2009 року BAE Systems оголосила, що згортає виробництво танків цієї моделі через відсутність оборонного замовлення з боку уряду Великобританії.

Крім Британії, ці машини є на озброєнні в Омані. Також танки використовували у боях Ірану, Косово, в Боснії та Герцеговині. На сьогодні єдиний раз, коли танк був знищений під час операції, — це час інциденту «сині по синьому» (дружній вогонь) у Басрі у 2003 році.

Після російського вторгнення в Україну навесні 2022 року тодішній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон відхилив прохання України про включення танків Challenger 2 до пакету військової допомоги, організованого Сполученим Королівством та іншими союзниками НАТО. На той час міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що ця ідея «не спрацює». У квітні 2022 року Джонсон та його німецький колега Олаф Шольц заявили, що обидва західноєвропейські союзники поки що утримаються від участі у війні своїх основних бойових танків. Натомість Джонсон вирішив поповнити запаси танків польської армії, дозволивши їм відправити свої застарілі Т-72 в Україну.

Бойові характеристики техніки

Найважливіші характеристики Challenger 2:

  • вага танка — 64 т, якщо є додаткове бронювання — 75 т;
  • екіпаж — до п’яти людей; 
  • гармата калібру 120 мм;
  • двигун: 1200 к. с.;
  • питома потужність — 18,7 к. с./т;
  • максимальна швидкість — до 59 км/год;
  • запас ходу — 550 км.  

Танк може похизуватися своєю гарматою, яка є нарізною (120 мм) та відлитою зі сталі. Ще є 7,62-мм ланцюгова гармата. Вона стабілізується у двох площинах та має електричні приводи наведення. HESH-снаряд може стріляти на дальність до 9 км. Для того, щоб прицілитися і вразити ціль, їй потрібно до 10 сек. Якщо військові підготовлені, то танк може вражати п’ять–сім цілей за 1 хв. В боєкомплект гармати входить 52 снаряди: бронебійні оперені підкаліберні снаряди та безосколкові фугасні, а також димові та навчальні постріли. Також на техніці є кулемети — 1×7,62-мм L94A1, 1×7,62-мм L37A2.

Challenger 2 має комбінований стабілізований приціл SAGEM. У ньому є вбудований лазерний далекомір Barr & Stroud Nd-YAG, нічний тепловізорний TOGS-2, моноскопічний телескопічний NANOQUEST L30, перископічний панорамний стабілізований SFIM VS-580.

Якщо танк їде на рівній дорозі або шосе, то може розігнатися до 57 км/год, по іншій місцевості — до 45 км/год. Також танк має хорошу протиснарядну і комбіновану бронь.

Нагадаємо, Польща готова передати Україні близько 14 танків Leopard, замість анонсованих 10.

Водночас у Пентагоні наразі не визначили точно погодження постачання танків, але цілком підтримують цю ідею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності