• Головна
  • Україна
  • «Тиск має бути постійним»: прем'єр-міністр Польщі поїде переконувати Шольца передати Україні танки

«Тиск має бути постійним»: прем'єр-міністр Польщі поїде переконувати Шольца передати Україні танки

«Тиск має бути постійним»: прем'єр-міністр Польщі поїде переконувати Шольца передати Україні танки

Він ще раз нагадав, що українці воюють не лише за себе

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вирушить до Берліна, де намагатиметься переконати канцлера ФРН Олафа Шольца та німецьких політиків передати Україні танки Leopard 2.

Про це пише ukrayina.pl, посилаючись на слова Моравецького в ефірі радіо RMF.FM.

Голова Ради міністрів Польщі Матеуш Моравецький спробує переконати владу Німеччини передати Україні сучасні танки Leopard 2.

«У понеділок я перебуватиму в Німеччині, в Берліні. Зокрема, розмовлятиму з представниками різних політичних груп на тему «Леопардів» [танків Leopard 2 – ред.] і звідти поїду в інше місце»,— поінформував Моравецький.

У п'ятницю видання Bloomberg повідомило, що наступного тижня Німеччина повинна прийняти рішення щодо постачання Україні танків Leopard. Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький не вірить, що це станеться швидко.

«Сумніваюся. Це процеси, які потребують тривалих обговорень. Але тиск має бути постійним. Німців переконували неодноразово, зокрема і щодо «Патріотів». Буквально два місяці тому всі сміялися з цього», — сказав Моравецький.

Він ще раз нагадав, що українці воюють не лише за себе.

«Їхня боротьба – це також боротьба за безпеку Польщі. Тому кілька тижнів тому я розмовляв із канцлером Шольцом у Брюсселі про те, щоб ці сучасні танки також передати Україні. Для ефективної боротьби з цією варварською злочинною агресією Росії потрібна сучасна техніка. Ми про це говоримо також і з іншими партнерами: фінами, данцями й іншими країнами, які також мають на озброєнні сучасні танки», — наголосив глава польського уряду.

Додамо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив днями, що крім Польщі та Фінляндії, дати Україні німецькі танки Leopard 2 готові ще три країни. Вони готові це зробити за умови, якщо на це буде надана згода Німеччини як країни-виробника.

За його словами, Україна перебуває «об’єктивно за пів кроку від вирішення теми танків».

«Французи завдали першого, скажімо так, удару по цій стіні з легкого колісного танку... Французи – молодці, вони зробили перший крок. Потім – поляки… Але обіцянка Leopard – це другий такий крок. Він спонукав інші країни, які до цього сиділи тихо й шепотіли нам, що готові передати Leopard, виходити й казати: ми в принципі теж готові це зробити», – сказав міністр.

Нагадаємо, що глави компанії-виробника зброї Rheinmetall Армін Паппергер у інтерв'ю виданню Bild сказав, що навіть якщо уряд Німеччини погодиться передати танки Україні, німецький виробник зброї Rheinmetall, який має в запасі 22 танки Leopard 2, – зможе їх підготувати до відправки не швидше, ніж  за рік.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності