• Головна
  • Україна
  • Санкції проти церковників з УПЦ МП та погрози українським дипломатам: підсумки тижня

Санкції проти церковників з УПЦ МП та погрози українським дипломатам: підсумки тижня

Санкції проти церковників з УПЦ МП та погрози українським дипломатам: підсумки тижня

Тиждень, що минає, може стати історичним для релігійної сфери в Україні

Українська влада та правоохоронці серйозно підійшли до розв'язання проблеми російського впливу на релігію в Україні. А саме — запровадили санкції проти деяких представників УПЦ МП. Та все виглядає так, ніби це лише початок, а далі на нас чекають ще більше викриттів та перешкоджання діяльності представників російських інтересів. Та були цього тижня й інші важливі події. Так, українські посольства у різних куточках світу почали отримувати погрози, а у Львові пройшов Західноукраїнський форум партнерства. Про ці та інші події читайте у традиційних підсумках тижня від LVIV.MEDIA.

Санкції проти представників УПЦ МП

Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО, і були затверджені Президентом Володимиром Зеленським. У списку є 10 фігурантів, які є представниками УПЦ МЦ або тісно пов’язані з цією організацією. Зокрема, намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебедь), екснардеп Вадим Новинський та інші священнослужителі УПЦ МП, переважно із тимчасово окупованих рф територій. Тим часом Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України. Але як пояснили у Мінкульті, наразі йдеться про реєстрацію юридичної особи ПЦУ, тобто це не означає, що Києво-Печерська Лавра стала ПЦУ. Водночас те, що реєстрація відбувалася впродовж певного періоду часу і те, що інформація з'явилася 2 грудня, на тлі санкцій РНБО, є збігом обставин. При цьому зазначається, що ПЦУ зможе отримати у користування майно Лаври у разі відповідних кроків уряду. Крім того, не обійшлося цього тижня й без скандалів. Так, під час обшуків у Чернівецько-Буковинській єпархії УПЦ МП Служба безпеки України знайшла ноутбук з дитячою порнографією. Натомість секретар Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП), архімандрит Никита, який 26 листопада потрапив у секс-скандал, став єпископом.

Погрози українським дипломатам

Трохи більше ніж за тиждень зафіксовано 18 випадків погроз українським дипломатам в 12 країнах. Зокрема, замах на теракт в Іспанії, пакети із збоченими погрозами у вигляді вирваних очей тварин в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, Австрії, Чехії, Ватикані, Франції, повідомлення про мінування в Казахстані, а також підозрілий лист в США. Як повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, вже посилено безпеку українських консульств. Також йде робота з національними правоохоронними органами іноземних країн та СБУ, щоб «знайти і покарати негідників». Водночас міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що за нещодавнім вибухом в українському посольстві в Іспанії стоїть росія. Тоді як поліція Іспанії вважає, що шість пакунків із вибуховими речовинами, які в нещодавно розсилалися в Іспанії, були відправлені з міста Вальядолід на півночі країни.

У Львові пройшов Західноукраїнський форум партнерства

У Львові 2 грудня стартував Західноукраїнський форум партнерства. Це одна з найбільших нетворкінг-платформ України, присвячена реаліям сьогодення, ведення та розвитку бізнесу в період війни, перспективам співпраці між державою та підприємцями. У межах Західноукраїнського форуму партнерства відбулися окремі панельні дискусії, присвячені найактуальнішим темам сфер політики, економіки та бізнесу, виставка релокованих підприємств та франшизного бізнесу, Startup Expo — виставка українських стартапів та Business Expo — експо-виставка ключових підприємств регіону та країни, а також діяла найбільша платформа для нетворкінгу та обміну досвідом представників бізнесу, влади та соціальної сфери. Цьогорічний форум зібрав на Львівщині понад 20 провідних фахівців у галузі економіки зі всієї України. В рамках цього форуму стало відомо, що за останніми прогнозами, після ракетних атак економіка України скоротиться приблизно на 40%, державний борг складе близько 92% від ВВП, а рівень безробіття склав 30-35%. Тоді як відсоток на оборону країни зріс на 19% від ВВП. Зазначається, що на Україну чекатиме доля Ізраїлю (який виділяє щорічно на військові потреби близько 7,5%), і з держбюджету виділятимуть на «оборонку» 6-6,5%.

Ситуація з електроенергією на Львівщині

У Львівській області запровадили чіткіші графіки відключень електроенергії. Відповідно до графіка, електроенергію подаватимуть двічі на добу по 4 години. В інші години живлення відмикатимуть або можливо відмикатимуть. Усіх споживачів поділили на 3 групи. Свою групу, а також графік відключень можна переглянути за посиланням. Крім того, зареєструвавшись на сайті енергорозподільчої компанії, споживач отримуватимете сповіщення про відключення на електронну адресу, а також через чат-боти у Viber чи Telegram. Якщо ж говорити про ситуацію з електроенергією в області в цілому, то за словами начальника Львівської ОВА Максима Козицького, дефіцит в енергосистемі Львівської області, у порівнянні із зимовим періодом 2021 року, становить 25%. Водночас в Україні перевірятимуть дотримання графіків відключення світла.

Чому сталася «пауза» між масованими ракетними ударами рф по Україні

Українська розвідка вважає, що росія перед черговим масованим ракетним ударом готує і накопичує ракети, вивчає нові цілі і проводить дорозвідку. У ГУР фіксували, що росіяни застосували застарілі ракети Х-22, і доволі великий відсоток із них підривався у повітрі і не досягав цілі. Армія рф вже використовує стратегічний запас по деяких видах озброєння, бо «30% — поріг, який завжди повинен лишатися». Натомість виробництво ракет впало у порівнянні з довоєнним періодом, але, на жаль, росія через обхід економічних санкцій ще здатна випускати певну кількість крилатих ракет й іншого озброєння, яке використовується проти України. Тоді як причиною того, що росія наразі рідше використовує іранські дрони-камікадзе у війні проти України є похолодання. Безпілотники зроблені з матеріалів, на які погано впливають морози.

«Пункти незламності» на Львівщині

На Львівщині розгорнули уже 243 «Пункти незламності». Тут можна зігрітися, попити чогось теплого, зарядити мобільний телефон, вийти з близькими на зв‘язок. Дізнатися про найближчі «Пункти незламності» можна за посиланням. Щодо Львова, то наразі на мапу від Львівської міської ради нанесли 21 «Пункт незламності» у всіх шести районах Львова. Так, LVIV.MEDIA підготувало відеорепортаж із перших трьох «Пунктів незламності», що запрацювали в центрі Львова — у Галицькому районі.

Огляд "Пунктів незламності" в центрі Львова

У Львові розгорнули перші "Пункти незламності" 🟡Вони мають бути забезпечені електроенергією та освітленням, теплом, зв'язком та інтернетом, а також аптечками місцями для відпочинку.Ми оглянули перші три "Пункти незламності" у Галицькому районі Львова, що вже почали працювати, на наявність усіх необхідних умов для містян.

Posted by LVIV.MEDIA - Новини Львова on Wednesday, November 30, 2022

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності