• Головна
  • Релігія
  • Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ: що це означає

Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ: що це означає

Києво-Печерську лавру зареєстрували як монастир у складі ПЦУ: що це означає

Тепер створюється можливість вибору для ченців та вірних - за ким йти

Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

Про це заявив заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ ПЦУ Євстратій Зоря.

«1 грудня 2022 р. було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Української Православної церкви (Православної церкви України). Відомості про цю юридичну особу в складі Помісної церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру», - йдеться у повідомленні.

На практиці це означає, що є юридична особа, яка може отримати у користування майно - храми та приміщення. Відтак створюється можливість вибору для ченців та вірних - за ким йти.

«З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату Священиий Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня 2022 р. (постанова №30) ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації - чоловічого монастиря «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра», - пояснив Євстратій Зоря.

Тоді ж Синод доручив Блаженнішому Митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету міністрів України з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення - для монастирської діяльності.

Митрополит Київський і всієї України за посадою є священноархімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври. Також рішенням Синоду Блаженніший Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридична особа.

Натомість у Мінкульті пояснили, що наразі мова йде про реєстрацію юридичної особи ПЦУ, тобто це не означає, що Києво-Печерська Лавра стала ПЦУ.

Водночас те, що реєстрація відбувалася впродовж певного періоду часу і те, що інформація з'явилася 2 грудня, на тлі санкцій РНБО, є збігом обставин. При цьому зазначається, що ПЦУ зможе отримати у користування майно Лаври у разі відповідних кроків уряду.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що має відбутись перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності