• Головна
  • Релігія
  • Обшуки у церквах УПЦ МП: чому вони відбулись та як часто священники грають на руку кремля

Обшуки у церквах УПЦ МП: чому вони відбулись та як часто священники грають на руку кремля

Обшуки у церквах УПЦ МП: чому вони відбулись та як часто священники грають на руку кремля

Ранок вівторка, 22 листопада, невдало розпочався для священнослужителів УПЦ МП

Служба безпеки України «прийшла» з обшуками в Сарненсько-Поліську єпархію УПЦ МП, а також Корецький Свято-Троїцький монастир і жіночий монастир на честь Волинської ікони Божої Матері в селі Серники. Та що найцікавіше — СБУ провела обшуки у Києво-Печерській лаврі. Детальніше про те, чому ці обшуки відбувались, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Обшуки у Києво-Печерській лаврі

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні 22 листопада провела обшуки у Києво-Печерській лаврі.

Ці заходи пройшли для:

  • недопущення використання Лаври як осередку «русского мира»;
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці провели огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів. Також СБУ здійснила перевірку осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Все почалося з того, що 13 листопада у соцмережах стало популярним відео, як у храмі на території Києво-Печерської лаври жінки виконували пісню, яка прославляла рф. Спершу в УПЦ МП заявляли, що відео — фейк, а звук наклали штучно. Проте згодом стало відомо, що відео — не монтаж і не фейк. Після скандалу СБУ відкрила кримінальне провадження щодо прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі.

Водночас президент України Володимир Зеленський відреагував на це. Він сказав, що «не втручається у діяльність УПЦ МП, але відповідати за свої дії вони повинні, як і будь-яка людина».

Обшуки й у церкві УПЦ МП на Рівненщині

Також СБУ провела обшуки в Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП, Корецькому Свято-Троїцькому монастирі і жіночому монастирі на честь Волинської ікони Божої Матері в селі Серники. Правоохоронці пояснили, що обшуки провели у межах роботи з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.

Зокрема, правоохоронці зазначили, що через російську агресію зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян. Тож обшуки провели для недопущення використання релігійних громад в якості осередку «русского мира».

Для цього СБУ оглянула території та приміщення і здійснила перевірку осіб на предмет їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Інші нещодавні скандали в УПЦ МП

Минулого тижня митрополит сарненський і поліський УПЦ МП Анатолій (Олексій Гладкий) під час проповіді перед прихожанами лякав Службу безпеки України карами і заявляв, що те, що вони зробили, то смертний гріх, який позначиться на їхніх нащадках. Він також закликав вірян не змінювати віру.

«Казав покійний отець, секретар наш: «На кладовищі всі лежать і ніхто не свариться». Це живі сваряться, бо сатана сіла. А там ніхто не свариться, бо не можна ділити сьогодні ні живих, ні мертвих. І те, що зробила СБУ в отця Анатолія, те, що зробили ті люди, — то смертний гріх, який ляже на їхні роди. А потім ми будемо казати, чого ми такі нещасні, а чого будуть страждати дітки, а чого будуть страждати онуки? І будемо казати: «Чого ми нещасні?». А нещасні тому, що потьмарив сатана розум, і люди подуріли», — голосно заявив митрополит УПЦ МП.

Крім того, митрополит натякнув, що перехід до незалежної від москви Церкви — це нібито щось політичне. Що цікаво, він не вважає нічим політичним перебування УПЦ МП у підпорядкуванні Гундяєва, який благословляє вбивати українців.

«Все політичне спливе, а ви повинні залишитись чесними перед Богом. Скільки нам вже залишилось? Особливо тим людям, які вже старші по віку. Скільки нам залишилось? Хіба перед смертю Бога змінюють?», — викрикнув ієрарх УПЦ МП.

Додамо, від початку повномасштабного вторгнення рф СБУ виявила 33 агентів та коригувальників вогню у лавах УПЦ МП. Зазначається, що це середовище є ідеальним полем для функціонування ворожої резидентури. Зокрема, у Вінницькій області затримали «священнослужителя», «який є одногрупником Гундяєва та постійно комунікував із ФСБ». Натомість СБУ виявила підтверджувальні матеріали, зокрема переписку у месенджерах.

Додамо, релігієзнавець Дмитро Горєвой розповів LVIV.MEDIA про наслідки, які можуть очікувати московський патріархат після обшуків у Лаврі.

Дізнатись про те, чи дає кремль накази МП і чому влада не вигнала попів з Лаври, можна на YouTube-каналі LVIV.MEDIA.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності