• Головна
  • Україна
  • Звільнення Херсона та хвиля псевдозамінувань у Львові: підсумки тижня

Звільнення Херсона та хвиля псевдозамінувань у Львові: підсумки тижня

Звільнення Херсона та хвиля псевдозамінувань у Львові: підсумки тижня

Тиждень, що минає, викликав неймовірний шквал емоцій в українців

Українські війська тепер контролюють Херсон — єдиний обласний центр, який рф окупувала після повномасштабного вторгнення. Зі сльозами на очах, радістю та обіймами місцеві жителі зустріли ЗСУ. Але місту ще потрібно відновитись після російських загарбників, а військові продовжують докуповувати інші населені пункти. Та були цього тижня й інші цікаві події, зокрема в деяких українських олігархів націоналізували частину майна. Тоді як у Львові прокотилась хвиля псевдозамінувань. Детальніше про ці та інші події читайте у традиційних підсумках від LVIV.MEDIA.

ЗСУ зайшли у Херсон

Збройні Сили України повернули Херсон під контроль України. Інформація про те, що ЗСУ увійшли до Херсона, почала з'являтися в обід 11 листопада. До міста зайшли частини українських захисників, а містяни радісно їх зустріли. А згодом у місто прибули представники української влади та компанії, які забезпечують життєдіяльність міста та прилеглих населених пунктів. Зазначимо, від початку російського вторгнення 24 лютого російська армія перейшла адміністративний кордон Херсонської області з Кримом та розпочала тимчасову окупацію регіону. На початку березня Збройні Сили України втратили контроль над Херсоном, а російські війська тимчасово окупували практично всю територію області. Таким чином понад 8 місяців Херсон чекав на визволення від російських загарбників.

Херсон оговтується від окупації

Після звільнення від окупації українського Херсона, у місто повернулося українське телебачення і радіо. Гуманітарна ситуація у місті залишається складною, але вже завозиться допомога. Також російські загарбники знищили всю енергетичну систему Херсона, а відновлення нормального електропостачання може зайняти близько місяця. Водночас до тимчасово окупованого Сімферополя прибули чотири вантажівки з награбованим майном, яке окупанти «забрали» з собою. Крім того, після того, як російські війська втекли з Херсона, тимчасово окупований Генічеськ став «адміністративною столицею» Херсонської області. Але ЗСУ на звільнених територіях півдня виявили російські танки, артилерію та іншу техніку, яку окупантам не вдалося переправити через Дніпро під час відступу.

ДТП за участі стремоусова

«Заступник голови» так званої окупаційної «адміністрації» Херсонщини кіріл стремоусов, ймовірно, загинув у ДТП. Винуватцем аварії, в якій нібито загинув стремоусов, став водій вантажівки, яка здійснила небезпечний маневр. РосЗМІ повідомляють, що водій стремоусова не впорався з керуванням, намагаючись уникнути зіткнення. Водночас немає доказів, що стремоусов загинув у ДТП. Так, відео псевдоголови Херсонщини володимира сальдо, де він підтверджує смерть кіріла стремоусова, було записане за дві години до перших новин про ДТП. Судячи з метаданих, ролик, опублікований у Telegram-каналі сальдо, записаний о 14:01 за московським часом. Тоді як першу новину про смерть стремоусова опубліковано провладним ЗМІ о 16:01 за МСК. Тим часом після повідомлень про смерть херсонського колаборанта кіріла стремоусова український сегмент мережі вибухнув радісними реакціями та мемами. Детальніше про це можна дізнатись тут.

Держава націоналізувала великі підприємства олігархів

Україна націоналізувала стратегічно важливі підприємства, які пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним. Так, у власність держави перейшли акції ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Українці долучилися до радіодиктанту-2022

9 листопада в Україні відбувся Радіодиктант національної єдності. Це традиційна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові, що проходить у День української писемності та мови. LVIV.MEDIA зібрало реакцію українців у соцмережах на цьогорічний радіодиктант. Загалом люди відгукуються позитивно про акцію. Багато з них доєдналися до флешмобу чи не вперше, однак є й ті, хто не зміг написати диктант через віялові відключення світла.

Хвиля псевдозамінувань у Львові

У Львові кілька днів поспіль «заміновували» школи. У закладах проводили евакуацію учнів та педагогічного персоналу, а фахівці обстежували приміщення та прилеглі території. Втім жодних вибухових пристроїв так і не виявлено. Як зазначили у ЛМР, тільки-но надходить інформація про замінування школи, навчання зупиняють, а учнів евакуйовують. До навчання дозволяють повернутись тільки тоді, як правоохоронці обстежать приміщення школи та прилеглу територію. У кожній школі до навчання повертаються по-різному. Деякі школи можуть відновити навчання вже через 25 хвилин, а деякі змушені чекати до наступного дня.

У Львові поступово починається опалювальний сезон

У Львові для бюджетних установ 7 листопада розпочався опалювальний сезон. А вже з понеділка, 14 листопада, тепло подадуть і до житлових будинків міста. Наразі ж понад 90% шкіл та садків Львова отримують теплопостачання. Тим часом станом на 9 листопада 61 ОСББ вже придбало генератори різної потужності та працюють над запасами палива до них. Загалом опалення отримали вже близько 70% житлових будинків та соціальної інфраструктури України. Тоді як в окремих регіонах запущено 100% котелень. Крім того, Кабмін затвердить постанову, яка звільнятиме від сплати ПДВ та ввізного мита важливі для проходження опалювального сезону товари.

Заяви Папи Римського та його зустріч з Главою УГКЦ

7 листопада Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці у Ватикані Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава (Шевчука). Блаженніший Святослав подарував Святішому Отцеві символічний подарунок — фрагмент російської міни, яка у березні знищила фасад храму УГКЦ в Ірпені. Це був перший візит Києво-Галицького Верховного Архиєпископа після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Проте на початку тижня Папа Римський Франциск назвав російський народ «великим» та сказав, що не може обрати, до кого він більш прихильний — до росіян чи українців. Натомість голова Львівської ОВА Максим Козицький відреагував на ці слова Папи Франциска. Детальніше про це можна дізнатись, перейшовши за посиланням.

Обрано ескіз новорічної поштової марки від «Укрпошти»

Українці вибрали найкращий ескіз до поштової марки «З Різдвом Христовим та Новим роком!». Більшість зворушила ілюстрація «Роз’єднані війною», що створена 11-класницею з прифронтового Миколаєва Валерією Михайловою. Ескіз готувався за кордоном, куди авторка змушена була виїхати через безупинні обстріли міста росіянами. На ньому зображено дівчину й українського військового, які зустрічають свято нарізно: вона — на самоті, він — на лінії вогню. Нова різдвяна поштова марка буде випущена у грудні. Крім того, У п’ятницю, 11 листопада, «Укрпошта» заявила про випуск нової поштової марки «Херсон — це Україна!». Крім марки компанія випустила ще й конверт. На ньому український солдат «вкладає скибочку кавунчика з Херсоном назад до України» та листівка «Херсон — це Україна».

Скандал із мережею кав’ярень у Львові

Нещодавно баристи, які працювали у кав’ярнях «SDV», влаштували страйк під стінами закладу, адже їм тривалий час боргують зарплатню або ж виплатили її лише частково. Проте цей пікет тривав недовго, адже адміністратор кав’ярні викликав поліцію. У соцмережах закладів відповіли, що розрахувалися з працівниками, а частину зі страйкарів вони побачили вперше, адже ці люди у них не працювали раніше. Також окремим дописом на Instagram-сторінці кав’ярні заперечили факт заборгованостей, при цьому завбачливо закрили коментарі під ним. Але тим часом у мережі з’явилась нова інформація про жахливий стан кухні одного із закладів «SDV». Детальніше про це читайте тут.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності