• Головна
  • Світ
  • Замах на премʼєра Словаччини Роберта Фіцо: глава уряду отримав важкі поранення

Замах на премʼєра Словаччини Роберта Фіцо: глава уряду отримав важкі поранення

момент обстрілу

Чоловіка із зброєю затримали після пострілів

У столиці Словаччини невідомий чоловік з вогнепальної зброї розстріляв прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо. Про це у середу, 15 травня, повідомило видання “Reuters”.

Він отримав 2-3 поранення у живіт та груди

Замах стався 15 травня після завершення засідання уряду. За свідченнями очевидця Reuters, було чутно кілька пострілів, а потім співробітники служби безпеки затримали одного чоловіка та відвезли його в автомобілі. Наразі інформація про стан Роберта Фіцо та обставини стрілянини невідомі. Офіційних коментарів від правоохоронних органів поки не надходило. У опублікованому відео видно, що пораненого Роберта Фіцо охоронці заносять до його авто.

Ситуація навколо інциденту залишається напруженою. Правоохоронці вживають усіх необхідних заходів для з'ясування деталей та встановлення особи нападника.

Словацькі ЗМІ пишуть, що стан прем'єр-міністра Словаччини дуже важкий, він поранений в живіт і груди.

На офіційній сторінці Роберта Фіцо у Facebook підтвердили, що існує загроза життю політика. “У нього було зроблено кілька пострілів, і зараз він перебуває у небезпечному для життя стані. На цей момент його перевозять гелікоптером до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу, враховуючи необхідність невідкладного втручання. Найближчі кілька годин все вирішать”, — йдеться у дописі.

Роберт Фіцо вперше подав у відставку з посади прем'єр-міністра Словаччини у березні 2018 року на тлі політичної кризи, викликаної вбивством журналіста Яна Куціака та його нареченої Мартіни Кушнірової. Це вбивство викликало масштабні протести по всій країні, оскільки Куціак займався розслідуванням зв'язків між італійськими мафіозними структурами і високопоставленими словацькими урядовцями, включаючи членів партії Фіцо. Громадський тиск і вимоги опозиції про його відставку змусили Фіцо піти з посади, щоб, за його словами, "зберегти стабільність в країні".

Незважаючи на скандали та критику, Роберт Фіцо зміг зберегти значний вплив у словацькій політиці. Він повернувся до влади після того, як його партія "Курс — Соціальна демократія" здобула перемогу на парламентських виборах 2023 року. У відповідь на російське вторгнення в Україну Фіцо виступив проти постачання зброї та боєприпасів через територію Словаччини. Він також виступав проти членства України в НАТО і стверджував, що вступ України до Європейського Союзу до 2025 року є нереалістичним сценарієм.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності