• Головна
  • Світ
  • Президентом Словаччини став Петер Пеллегріні — противник підтримки України

Президентом Словаччини став Петер Пеллегріні — противник підтримки України

Петер Пеллегріні, новий президент Словаччини, фото The business

Тепер і президент, і уряд Словаччини мають єдину політику щодо України

У Словаччині відбувся другий тур президентських виборів, у якому перемогу здобув колишній голова парламенту Петер Пеллегріні з 53,12% голосів. За основного конкурента нового президента, колишнього міністра закордонних справ Івана Корчока, проголосували 46,87% виборців, свідчать офіційні результати виборів.

Нового президента Словаччини обирали близько 4,4 мільйона виборців. Вибори відбуваються в країні раз на пʼять років. Посада президента Словаччини здебільшого церемоніальна — він є головнокомандувачем збройних сил, має право вето на ухвалені парламентом закони, ратифікує міжнародні договори, призначає вищих суддів.

Хто такий Петер Пеллегріні — новий президент Словаччини

48-річний Петер Пеллегріні — лідер лівої партії «Голос», що входить до коаліції разом з партією проросійського премʼєр-міністра Роберта Фіцо «Курс — соціальна демократія». Новообраний президент співпрацював з проросійським премʼєр-міністром цієї країни Робертом Фіцо, зокрема був віцепремʼєром у його уряді в 2016-2018 роках, потім входив у партію «Курс». Роберт Фіцо підтримував кандидатуру Пеллегріні на виборах. Тим часом сам Пеллегріні виступив проти вступу України до НАТО. У лютому 2024 Петер Пеллегріні натякнув, що після двох років війни потрібно було б задуматися про дипломатичне вирішення ситуації.

Петер Пеллегріні виступив за припинення підтримки України зброєю, коли на парламентських виборах у  Словаччині переміг Роберт Фіцо. Також Пеллегріні вважав, що санкції проти Росії в більшості випадків неефективні та негативно позначилися на жителях Словаччини.

Зміна настроїв Словаччини щодо України

Наприкінці жовтня 2023 року новим премʼєром Словаччини став Роберт Фіцо від проросійської партії Smer. Після цього країна оголосила, що не надаватиме Україні військової допомоги. Вже 8 листопада уряд Словаччини не схвалив 14-й пакет військової допомоги Україні на €40,3 мільйона від попереднього уряду.

Попередня президентка Словаччини Зузана Чапутова, як і попередній уряд, підтримували Україну й надавали їй військову допомогу. Згодом Чапутова з поваги до результатів парламентських виборів змінила свою позицію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності