• Головна
  • Світ
  • Безмитний експорт з України до ЄС продовжать, але з деякими змінами

Безмитний експорт з України до ЄС продовжать, але з деякими змінами

Фото ілюстративне

Окремі країни зможуть зупиняти експорт сільськогосподарської продукції з України, якщо він буде надмірним

Рада ЄС і Європейський парламент попередньо домовилися продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт до ЄС до 5 червня 2025 року. Водночас Євросоюз збільшить захист «чутливої сільськогосподарської продукції», посилюючи запобіжні заходи, які включені в чинну постанову про тимчасові заходи лібералізації торгівлі. Це потрібно для врахування негативних впливів на ринку однієї або кількох держав-членів, а не тільки на ринку ЄС загалом.

Новий автоматичний захист додадуть до таких товарів, як птиця, яйця, цукор, овес, кукурудза, крупи та мед. Тобто Єврокомісія запровадить тарифні квоти, якщо імпорт такої продукції перевищить середнє арифметичне обсягів, імпортованих у 2022 та 2023 роках. Якщо доведеться вводити автоматичні захисні заходи, то Єврокомісія діятиме швидше: на це у неї буде 14 днів, а не 21, як раніше.

Разом з цим Єврокомісія продовжуватиме посилено моніторити імпорт пшениці та інших зернових культур, автоматичний захист діятиме на чотири додаткових продукти (овес, кукурудза, крупа та мед). Наразі Європейському парламенту і Раді ЄС залишилося схвалити тимчасову угоду.

Нагадаємо, після початку повномасштабної війни Євросоюз скасував усі тарифи та квоти на транзит українського зерна. Це не влаштовувало фермерів з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини. Ці країни почали забороняти імпорт українського зерна, а Європейська комісія виділяла кошти європейським фермерам. Україна своєю чергою готова прийняти обмеження на свою торгівлю з ЄС взамін на вирішення суперечки з Польщею. Крім того, Україна закликає країни ЄС зупинити експорт аграрної продукції з Росії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності