• Головна
  • Світ
  • Президентка Угорщини подала у відставку після критики через помилування засудженого

Президентка Угорщини подала у відставку після критики через помилування засудженого

Президентка Угорщини подала у відставку після критики через помилування засудженого

Чоловіка засудили як співучасника у справі про сексуальне насильство в дитячому будинку

У суботу, 10 лютого, президентка Угорщини Каталін Новак заявила про те, що йде у відставку. Таке рішення вона прийняла після публічної критики через помилування чоловіка, засудженого як співучасника у справі про сексуальне насильство над дітьми. Про відставку президентки Угорщини повідомили журналісти Index.

“Я прошу вибачення у тих, кого я образила, і у всіх жертв, які могли відчути, що я не заступилася за них. Я виступала, виступаю і завжди буду виступати за захист дітей та сімей. Сьогодні я востаннє говорю з вами як глава держави, я йду у відставку з посади Президента Республіки“, — заявила Каталін Новак у своєму відеозверненні.

Рішення про відставку жінка прийняла після публічної критики через помилування в’язнів. У квітні 2023 року, напередодні візиту Папи Римського, президентка прийняла рішення помилувати близько 20 засуджених людей. Згодом виявилося, що серед них був заступник директора дитячого будинку, який допомагав колишньому начальнику приховувати його злочини — сексуальне насилля над дітьми. Після того, як це стало відомо, представники опозиційних партій почали вимагати відставки Каталін Новак. Також через це 9 лютого близько тисячі мешканців Будапешту зібралися на протест біля офісу президентки.

10 лютого Каталін Новак записала відеозвернення, у якому повідомила про своє рішення піти з посади президента Угорщини. “Як угорка, я очікую, що наступний президент Республіки не робитиме помилок, а якщо зробить, то подивиться в очі тим, перед ким він у боргу, і візьме на себе відповідальність, навіть шляхом відставки з посади ”, — додала експрезидентка. Нового президента парламент Угорщини обере протягом 30 днів, після того, як Каталін Новак складе свої повноваження.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності