• Головна
  • Світ
  • Польські перевізники посилять блокаду кордону з Україною на Різдво

Польські перевізники посилять блокаду кордону з Україною на Різдво

Поки польські фермери погодилися тимчасово припинити протест у «Медиці», перевізники навпаки оголосили про посилення блокади, фото tva.ua

Блокувальники кордону пропускатимуть лише по одній комерційній вантажівці кожні три години замість трьох щогодини

Польські перевізники заявили, що блокуватимуть кордон з Україною і на Різдво, і пропускатимуть лише по одній комерційній вантажівці кожні три години замість трьох щогодини, заявила Едіта Озигала, одна з лідерок протесту далекобійників у Дорогуську в коментарі агенції Reuters у суботу, 23 грудня.

«Ми посилюємо протест, пропускаючи лише одну вантажівку кожні три години», – сказала вона й додала, що перевезення гуманітарної допомоги та військової техніки не блокується.

Її заява прозвучала на тлі згоди польських фермерів, які блокують перехід «Медика — Шегині», призупинити свій протест від ранку 24 грудня.

Нагадаємо, цього тижня польські далекобійники після короткої перерви відновили блокаду КПП у Дорогуську. За даними Митної служби Польщі, в суботу очікування на переході становило 77 годин. Також заблокованими залишаються прикордонні переходи в Гребенному та Корчові, де блокувальники пропускають кілька автомобілів на годину.

Напередодні після зустрічі в Києві заступник міністра інфраструктури Польщі заявив, що він сподівається, що протести перевізників на кордоні з Україною може завершитись до кінця року. У той же час представники Міністерства інфраструктури Польщі й українського Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури під час зустрічі в Києві у п’ятницю, 22 грудня, узгодили план дій для розблокування кордону, зазначає «Європейська правда».

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокування кордону. Вони заблокували рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги. Йдеться про блокування пунктів пропуску «Гребенне — Рава-Руська», «Корчова — Краківець», «Дорогуськ — Ягодин», «Медика — Шегині». За час протесту на кордоні померли троє українських водіїв.

Через дії польських протестувальників у черзі застрягли орієнтовно чотири тисячі вантажівок. На деяких пунктах пропуску, зокрема в Медиці й Дорогуську, до протесту перевізників також приєдналися фермери, які вимагали державних субсидій на кукурудзу та відмови від підвищення податків.

Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності