У Львові відкрили перший в Україні інклюзивний простір для студентів-ветеранів

У Львові відкрили перший в Україні інклюзивний простір для студентів-ветеранів

Центр для студентів-ветеранів "Ветеранська служба" працюватиме на базі "Львівської політехніки"

Сьогодні у першому корпусі Львівської політехніки, що на вулиці Карпінського, відкрили Центр для студентів-ветеранів "Ветеранська служба". Центр став першим інклюзивним простором в Україні на базі університету. Створили його за підтримки благодійного фонду "Відкриті очі" ІТ-компанії SoftServe.

Тут ветеранам допомагатимуть зі вступом до вишу, надаватимуть психологічні консультації та організують менторську програму. Ідея проєкту належить викладачці Львівської політехніки Олесі Бік.

"Створити проєкт мене надихнув мій студент. Посеред одного із занять він підірвався зі свого місця та різко вибіг з аудиторії. Інші студенти посміялися та з роздратуванням сказали мені, щоб я не звертала увагу, бо хлопець пройшов війну. Вони назвали його "контуженим", і ця реакція одногрупників мене засмутила", — розповідає Олеся Бік.

Викладачка дізналася, що у Політехніці навчається приблизно тисяча студентів-ветеранів та вирішила будувати інклюзивне мислення в університеті. Спершу Олеся Бік звернулася до американського професора Маршала Боткіна, який приїжджав до львівського вишу у 2019 році. Він порекомендував поїхати до Громадського коледжу Фредеріка у США, де існує ветеранський Центр для студентів, аби перейняти досвід допомоги ветеранам.

Після візиту до США викладачка звернулася до ІТ-компанії SoftServe, яка вирішила підтримати проєкт.

"Ми з радістю підтримали проєкт, адже щиро вважаємо, що кожен бізнес у силу своїх можливостей повинен дякувати нашим ветеранам та допомагати їм, у тому числі й після служби", — каже Тарас Вервега член Ради директорів SoftServe та голова благодійного фонду "Відкриті очі".

Що буде у Центрі ветеранів

При вході у "Ветеранську службу" розташували лаунж-зону, тут поставили стіл для настільного тенісу. Неподалік біля входу облаштували пандус для маломобільних верств населення. Також зробили куток для ветеранських зустрічей та декілька додаткових кімнат. У одній з них допомагатимуть оформлювати пільги при вступі до вишу, а ще надаватимуть повний соціальний супровід молоді. Стіни простору прикрасили фотографіями проєкту "Важливі деталі" ветеранки Юлія Фобії.

Одна з кімнат розрахована для занять ветеранів за комп'ютерами, тут вони можуть виконувати й домашні завдання. Поруч облаштували семінарське приміщення, де проводитимуть спільні обговорення та зустрічі. Також є переговорна кімната для безоплатних занять з психотерапевтом. Для психологічної та психотерапевтичної допомоги залучать фахівців Львівської політехніки та волонтерів з громадських організацій. Загалом, у Центрі працюватиме 6 людей, які допомагатимуть ветеранам.Отримати допомогу тут можуть не тільки студенти, а і їхні родичі та близькі й навіть люди з інвалідністю, оскільки Центр створили інклюзивним.

Додамо, що для створення "Ветеранської служби" залучили близько 200 тисяч доларів. Планують, що у Політехніці будуть й інші інклюзивні проєкти, які охоплять навчання не тільки студентів, а й викладачів.

Соцзахист

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності