Історія волонтерки, яка допомагає безкоштовно перевозити онкохворих дітей до Італії

Історія волонтерки, яка допомагає безкоштовно перевозити онкохворих дітей до Італії

Усіх охочих сімей з дітьми з онкозахворюваннями запрошують до Італії

Благодійний фонд "Усмішка Тимоші" у співпраці з італійським Центром Марії Летіції Верги займається допомогою діткам з онкозахворюваннями. До війни організація займалася будівництвом медзакладу для лікування дітей, а з початком повномасштабної російської агресії команда "Усмішки Тимоші" допомагає онкохворим дітям та їх родинам переїхати на безкоштовне лікування до Італії.

Lviv.Media поспілкувалося із координаторкою благодійного фонду Юлією Санько, аби дізнатися  про історію та теперішню діяльність фонду.

Історія Юлії

Юлія Санько родом з Рівного. У 2018 році її син Тимоша захворів на рак крові. Родина почала лікування в рідному місті.

"Ми побачили усі негативні моменти національної медицини, тому після лікування в Рівному поїхали в Білорусь, адже мій чоловік — громадянин цієї країни. Там були кращі умови, але гірше ставлення", — розповідає Юлія.

Сім'я хлопчика зрештою вирішила не починати хіміотерапію ні в Білорусі, ні в Україні.

Одного разу Юлії зателефонував незнайомий чоловік, який представляв італійський християнський фонд. Він прочитав молитву для її сина і запросив їх до Італії.

"Ми спочатку не бачили цю поїздку реалістичною, адже це все коштувало би мільйони. Але згодом таки передумали та поїхали до Італії. Те, що ми побачили в Італії, навіть не порівняти з пострадянською медициною: умови перебування і лікування, ставлення до пацієнтів та їхніх родин", — пригадує мама хлопчика.

Лікування хлопчика в італійській лікарні коштувало близько мільйона євро, однак з сім'ї не взяли грошей взагалі — усе лікування профінансував фонд Марії Летіції Верги.

Фонд Марії Летіції Верги названий на честь дівчинки, яка померла у віці 4 років від раку крові. Її батьки разом з соратниками заснували благодійну організацію і побудували лікарню.

Через 10 місяців Тимоша одужав. Але через 4 місяці після того захворів знову, а ще через 3 місяці — помер. Він не дожив 5 днів до прийому ліків, які мали б його врятувати.

"Господь допустив цей досвід у наше життя, і ми віримо, що це не просто так. Він пішов на небо 24 серпня, на День Незалежності України, символічний день. Його життя і смерть послужили дітям України", — каже мама хлопчика.

Історія фонду "Усмішка Тимоші"

Повернувшись в Україну у 2020 році, Юлія заснувала фонд "Усмішка Тимоші". Від того часу проєкт розвивався, а місцева влада виділила їм землю для будівництва лікарні.

Команда Юлії вже оформила всі документи. Залишалося лише дві сесії міської ради, аби остаточно усе ухвалили. Був готовий і план архітекторів, була домовленість з італійською стороною, аби українські лікарі вчилися та переймали досвід італійських фахівців протягом пів року.

"11 лютого ми провели великий благодійний вечір напередодні Дня народження Тимоші, 14 лютого — ще одна символічна дата. Щороку ми проводимо такий день пам'яті. І от на перший день народження Тимоші, відколи він на небі, сталося народження мрії — створити фонд та допомагати іншим діткам", — пояснює Юлія.

Але потім почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Тому будівництво лікарні відклали до перемоги та миру.

Місія Юлії на час війни

"На другий день війни мені зателефонували з італійської лікарні та запросили нас, і заодно дітей з України з онкозахворюваннями. Так я стала провідником між Україною і Італією", — каже координаторка місії.

Від початку війни Юля та її команда відправили до Італії понад 30 українських дітей. І ця цифра лише збільшуватиметься. Італія приймає діток разом з їхніми родинами. Їх поселяють до італійських сімей на безплатній основі.

Усіх охочих сімей з дітьми з онкозахворюваннями Юлія та її фонд запрошує до Італії на лікування у Центрі Марії Летіції Верги. Детальнішу інформацію можна дізнатися у фейсбук-спільноті фонду або на їхньому сайті. Також звернутися за телефоном: +38 097 547 34 31, або ж написати на електронну адресу: [email protected].

Ініціативи

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності