Поблизу Львова рятують коней з областей, які постраждали внаслідок бойових дій (Фото)

Поблизу Львова рятують коней з областей, які постраждали внаслідок бойових дій (Фото)

Деякі тварини постраждали від рук окупантів

Між Львовом і Городком у спортивній конюшні облаштували тимчасово-евакуаційний притулок для коней, які перебували у "гарячих точках" російсько-української війни. Тут перебувають близько 40 коней.

Коней привозять сюди звідусіль: з Харкова, з Києва, з Дніпра та інших менш безпечних регіонів. Через російську агресію багато тварин залишилися без господарів, які були змушені евакуюватися, або ж їхні конюшні були зруйновані окупантами.Є коні, яким, на щастя, вдалося уникнути пошкоджень. Є ті, яким пощастило менше: поранені, з опіками та каліцтвом. Такі були з Гостомеля, де розбомбили конюшню.

"Один з коників з Гостомеля — справжній герой. Він горів, але зміг вижити. Він додумався сам скинути з себе палаючу одежину, чим і врятував своє життя. Росіяни не придумали нічого кращого, ніж його вбити. Вони стріляли в нього, але лише покалічили. Він бігав поранений та шукав людей. На щастя, його таки врятували", — розповідає Лариса, менеджерка тимчасово евакуаційної конюшні.

Евакуаційним транспортом їх доставляють на Львівщину безкоштовно. Перебування коней тут та їхнє утримання також обходиться для господарів безкоштовно.

Куди тваринки поїдуть далі — вирішують їхні власники, яких волонтери намагаються знайти, якщо такі не зголосилися одразу. Тих коней, чиї господарі так і не знаходяться, прилаштовують в інші притулки по Україні.

"Як правило, коні лишаються у нас на 7-10 днів, це такий собі транзитний пункт. За цей час господарі можуть вирішити, куди їм рухатися далі. Чи, наприклад, підготувати документи для виїзду закордон, адже деякі люди з інших країн зголошуються про готовність прийняти тварин", — розповідає координаторка фонду Всеукраїнської федерації кінного спорту Стадніченко Таїсія.

Коней приймають, годують, доглядають за ними на час перебування і відправляють далі в інше безпечне місце. Волонтерам допомагають європейці, які відправляють корм, підстилки тощо.

Нагадаємо, у Гостомелі конюшню, на якій утримували 32 скакунів спалили московські окупанти. Тварин спочатку рашисти погрожували застрелити, а потім підпалили живцем, поки ті перебували у стійлах.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності