Благодійність: як допомагати і не шкодити

Благодійність: як допомагати і не шкодити

З'ясовуємо, як долучитися до благодійності і нікому не нашкодити

З наближенням свят благодійні ініціативи виникають ледь не щодня. Різні організації збирають кошти та подарунки для допомоги дітям, людям старшого віку, військовим, людям з інвалідністю та багатьом іншим категоріям населення. Проте не завжди зрозуміло, якій організації можна довіряти, і яка точно допоможе і не зашкодить.

Розібратися у цьому Lviv.Media допомогла виконавча директорка благодійного фонду “Карітас — Львів УГКЦ” Наталія Пихальська.

Як зрозуміти, що благодійній організації можна довіряти

Єдиний ефективний спосіб — перевіряти діяльність організацій.

“Звертайтеся до організації, які ведуть свою діяльність публічно та відкрито, які регулярно звітують перед жертводавцями. Обирайте тих, хто допомагає системно, а не робить це лише один раз на рік”, — радить Наталія Пихальська.

Також пам'ятайте, що благодійні фонди не збирають гроші на вулиці. Зазвичай для цього організовують благодійні концерти, акції, аукціони, ярмарки, фестивалі.

Якщо до організації виникають питання, або ви не можете знайти потрібну інформацію про неї, не соромтеся телефонувати та запитувати про все, що вас цікавить. Організації, які дійсно дбають про свою репутацію та роблять добру справу, обов'язково допоможуть з усім розібратися.

Як не зашкодити допомогою

Важко у це повірити, але допомоги може бути забагато. У період свят дітям, наприклад, з дитячих будинків за день можуть привозити по кілька пакунків солодкого. А це шкодить здоров'ю.

“Входить так, що дитина чи будь-яка інша людина, яка потребує допомоги, протягом року не має нічого, а на свята отримує багато-багато різного. Інколи люди навіть не знають, що робити з усім цим. Також вони можуть почати зловживати добротою, просять більше ніж потрібно, звертаються у кілька організації, бо знають, що на свята будуть подарунки. Ми мали випадки, коли до нас звертаються з листами про допомогу, особливо у святковий період, а потім виявлялося, що ці люди отримують допомогу від нас і від інших фондів”, — ділиться Наталія Пихальська.

Водночас вона наголошує, що такі ситуації — не привід не допомагати.

“І допомога, і подарунки — потрібні, але не тільки у свято. Важливо не забувати, що кожного дня люди потребують підтримки”, — каже Наталія Пихальська.

Тож перша порада, яку вона дає, — допомагати не лише на свята, а й упродовж року.

“Якщо допомагати комусь упродовж року, стає зрозуміло, що дійсно людині потрібно. Крім того, на свята активується багато людей, які допомагають, а упродовж року цього немає. На свята всі, хто потребують, отримують багато різного, а у звичайний час, коли допомога ще більше потрібна, — її немає. Якщо допомагати людині не тільки у свята, а й протягом року, то це дає більшу ефективність”, — пояснює Наталія Пихальська.

Другий, не менш важливий момент, про який говорить експертка — комунікувати з благодійними організаціями та дізнаватися, яка саме їм допомога потрібно.

“Дуже часто люди хочуть зробити добро, щось передають, ти не хочеш їх образити, але насправді ці речі можуть бути непотрібними у конкретний момент. Також іноді приносять речі, яких і так багато, а організації може потрібно щось зовсім інше. Так, наприклад, нам елементарно потрібні серветки. Ніби й банальна річ, але ніхто цього не приносить”, — розповідає Наталія Пихальська.

У процесі комунікації з благодійними організаціями Наталія Пихальська радить також уточнювати, з якими людьми працює фонд. Адже кожній категорії населення потрібна своя допомога.

“У нас є центр, який працює з молоддю з інвалідністю. І коли люди хочуть допомогти дітям, вони приходять до нас. Ми теж готові допомогти, але працюємо трохи з іншою категорією. І важливо це не плутати, бо до кожного є свій індивідуальний підхід, у кожної групи свої потреби”, — пояснює Наталія Пихальська.

Вона також радить бути відкритим до людей, яким допомагаєш, цікавитися і ними, і організацією, до якої долучаєшся.

“Коли людина відкрита до чогось нового і до потреб інших, вона може вчитися, більш ефективно допомагати та отримувати від цього задоволення. Також треба допомагати безкорисливо, бо люди, які потребують, не завжди знаходять сили бути вдячними, і це відштовхує. Але коли ти допомагаєш щиро, попри все приємно бачити, що твоя справа корисна”, — зізнається Наталія Пихальська.

Вона також наголошує, що допомагати можна не тільки грошима, а й особистим ресурсом.

“Багато благодійних організацій неприбуткові, і пожертви дають їм можливість купити необхідне. Але допомога часом також цінна. Можна стати волонтером — це теж велика допомога. Бо упродовж року дуже мало людей хочуть волонтерити. Доводиться довго шукати помічників”, — каже Наталія Пихальська.

Додамо, благодійний фонд “Карітас – Львів УГКЦ” заснували у 1996 році Львівська Архиєпархія Української Греко-Католицької Церкви та Міжнародний Благодійний фонд “Карітас України”. Згідно із статутом у організації допомагають всім незалежно від віросповідання, національності, політичних переконань та раси.

Ініціативи

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності