• Головна
  • Росія
  • Росія хоче виміняти захоплених американців на торгівця зброєю та убивцю

Росія хоче виміняти захоплених американців на торгівця зброєю та убивцю

Росія хоче виміняти захоплених американців на торгівця зброєю та убивцю

Чому саме ці двоє важливі для росії — розповідає журналіст-розслідувач

Росія захопила в заручники двох американців — Пола Вілана та Бріттні Грайнер. І тепер намагається їх виміняти на Віктора Бута і Вадима Красікова.

Чому для росії важливі ці двоє, розповів в інтерв’ю Юлії Латиніній журналіст та розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

"Про його (Віктора Бута — ред.)  важливість написано так багато, що її всі розуміють. Не тільки тому, що в нього були досить хороші канали продажу зброї державам, які допомагатимуть рф озброєнням. Тут також важливі й дві інші його якості. Перша — це те, що він робив усе якісно, не залишаючи жодних слідів, він відмивав гроші, як ніхто інший. Друга — це те, що в нього була чудова мережа корумпованих політиків в Африці та Азії. Він знав, як це робити довгостроково, без присутності політтехнологів. Тож, Бут важливий саме цими своїми здібностями", — каже розслідувач.

Інший же, Вадим Красіков, становить інтерес для самого путіна.

"Красіков важливий, бо він дуже лояльний солдат ФСБ. Це означає, що він дуже важливий солдат путіна. Ми підозрюємо, що він має відношення до різних замовних вбивств, два з яких були замовлені саме Кремлем. На цьому була заснована його кар’єра. Він є дуже цінним свідком для Німеччини та Заходу загалом. Тому його надто довга присутність там не надто приємна для Кремля", — резюмує Христо Грозєв.

Додамо, що Вадима Красікова засудили до довічного ув’язнення за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні. А Віктора Бута у 2012 році засудили в США до 25 років в'язниці за змову з метою продажу великої партії зброї лівому колумбійському угрупованню FARC.

Нагадаємо, що в цьому ж інтерв'ю Христо Грозєв висловлює думку, що, ймовірно, Гіркіна "кришують" в ГРУ. А ще розповідає, що апарат ФСБ "декілька років готував удар ножем у серце України".  Також, за його словами, українське керівництво до останнього не вірило попередженням американської розвідки про початок війни, а відімкнення водопостачання на Донбасі — це одна із цілей гібридної війни росії проти України. Окрім того, Грозєв вважає, що російські силовики ворожі до путіна, а мережі агентів росії тепер буде важко працювати на Заході.

Росія

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності