• Головна
  • Новини
  • Росіяни тікають від мобілізації за кордон: країни Балтії відмовляються їх впускати, а Німеччина приймає ухилянтів

Росіяни тікають від мобілізації за кордон: країни Балтії відмовляються їх впускати, а Німеччина приймає ухилянтів

Росіяни тікають від мобілізації за кордон: країни Балтії відмовляються їх впускати, а Німеччина приймає ухилянтів

“Кожен громадянин відповідальний за дії його держави, і громадяни рф — не виняток”, — заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас

Після оголошення президентом рф владіміром путіним мобілізації тисячі росіян почали штурмувати кордони, аби втекти з країни та не йти на фронт. Втім, у більшості країн їм не раді. Так, Польща заборонила росіянам в'їзд на територію країни через повітряні та морські пункти пропуску.

Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

Зазначається, що тиждень тому Польща, Литва, Латвія та Естонія заборонили росіянам в’їзд наземним транспортом через зовнішній кордон з економічною, спортивною, туристичною або культурною метою. Тож на підставі цього рішення минулого тижня відмову у в'їзді отримали 54 громадянина рф.

Водночас у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що представники цих країн заявляли, що громадяни рф повинні відповідати за дії їх держави та виступити проти війни всередині своєї країни, а не втікати з неї.

“Кожен громадянин відповідальний за дії його держави, і громадяни рф — не виняток. Тому ми не даємо притулку російським чоловікам, які біжать зі своєї країни. Вони мають виступити проти війни”, — заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Такої ж позиції дотримується прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте.

“Війна розпочалася у 2014 році, а це вторгнення розпочалося 24 лютого. У людей було достатньо часу, щоб визначитися, яка їхня позиція щодо війни. Мені було б незрозуміло, якби ми впускали людей з гуманітарних причин лише тому, що для них війна була нормою, поки вони бачили її по телевізору, а стала ненормальною, коли уряд і шойгу призвали до армії та запропонували фізично взяти в цьому участь”, — заявила вона.

За повну заборону в’їзду російських туристів виступив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Він зазначив, що заборонятиметься транзит росіян в інші країни Шенгенської зони, а також можливе анулювання багаторазових віз.

Тим часом депутатка “Єдиного національного руху” Нона Мамулашвілі повідомляла, що грузинська влада має наміри закрити кордони від росіян, але в уряді Грузії цю заяву не коментують. Служба доходів Мінфіну Грузії інформує, що пункт пропуску на кордоні з рф працює, як зазвичай, у цілодобовому режимі.

А ось у Німеччині будуть приймати росіян, які втікають від мобілізації.

“Кожен, хто мужньо протистоїть режиму путіна і тому наражається на велику небезпеку, може попросити притулку в Німеччині через політичне переслідування”, — заявила міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер.

Нагадаємо, українці, які втікають від мобілізації з тимчасово окупованого Криму, можуть отримати допомогу в Казахстані. Водночас у Казахстані місцеві прикордонники сьогодні, 25 вересня, затримали трьох чоловіків — громадян рф, які незаконно намагалися перетнути кордон країни.

Додамо, в тимчасово окупованому Криму активно проходить мобілізація. Кримчанам обмежують виїзд за межі півострова, а також лише за кілька днів росіяни роздали 1,5 тисячі повісток кримським татарам.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності