• Головна
  • Релігія
  • 25 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

25 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

25 квітня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 25 квітня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 25 квітня

25 квітня церква вшановує пам'ять святого євангелиста Марка, який був одним із учнів святого Петра. Марка відправили до Олександрії проповідувати віру Христа. Уславився святий Марко тим, що уклав Службу Божу, яка отримала назву - Літургія святого Марка. Однак, усіх невірних дратувало те, що він проповідував християнство серед населення.

Одного разу, коли євангелист відправляв літургію на Великдень сталось нещастя. Тоді погани вирішили схопити Марка та витягнули на вулицю. Там вони його  зв’язали шнурками і волочили по камінню вздовж вулиці. З ран євангелиста стікала кров на дорогу, а частини тіла відпадали. Через невимовний біль Марко голосив та возвеличував ім'я Боже.  Потім євангелиста кинули до в’язниці, але вночі йому явився Бог і сказав до нього: “Мир тобі, Марку, євангелисте мій!” Той припав до землі та щасливо вигукнув: “Слава Тобі, Ісусе Христе, єдина втіхо і надіє моя!”.

Тоді ж наступного дня невірні знову взяли євангелиста і тягнули його по землі поки, той у муках не помер. Тіло Марка хотіли спалити, однак вітер погасив вогонь. Християни забрали святі мощі й поховали при церкві.

25 квітня День Ангела святкують: Василь, Давид, Іван, Ісаак, Ярослав та Марк.

Цей день в історії

Міжнародний день доньки святкують 25 квітня. На сьогодні невідома історія цього свята, але в суспільстві заведено вітати дочок. Батьки у цей дякують своїм донькам за підтримку та опору, адже діти це найбільше щастя в житті людей.

Міжнародний день ДНК присвячений науковим досягненням у сфері генетики. 25 квітне обрали не випадково, адже саме в цей день у 1953 році в журналі Nature вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Вілкінсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК. Додамо, що саме ДНК зберігає значну частину генетичної інформації. Крім цього, завдяки клітинам ДНК можна встановити родинні зв'язки.

Міжнародний день делегата відзначають у річницю першого дня Сан-Франциської конференції, коли у 1945 році представники різних країн об'єднались, щоб відновити мир у світі.  Сьогодні вона ж називається Конференція Організації Об'єднаних Націй з міжнародних організацій. 25 квітня намагаються донести суспільству роль делегатів в ООН. 

25 квітня відзначають Всесвітній день пінгвінів. Саме тоді імператорські пінгвіни починають  мігрують на материк, де вони розмножуються. У цей день людей закликають дбати про пінгвінів та відновлення їхнього роду. Особливо йдеться про імператорських, адже вони є найбільшими у світі.

****

1901 — у штаті Нью-Йорк вперше у світі введені автомобільні номери.

1915 — розпочалась десантна операція британських і союзних військ на Галліполійський півострів. Турецькі війська були заскочені зненацька.

1918 — війська Кримської групи Окремої Запорозької дивізії Армії УНР П.Болбочана звільнили від червоних Бахчисарай у Криму.

1920 — з наступу об'єднаних польсько-українських військ на Київ почалась польсько-радянська війна.

1926 — у Мілані відбулася прем'єра останньої опери Дж. Пучіні "Турандот".

1940 — жінки провінції Квебек отримали право голосу на виборах.

1941 — Гітлер наказав почати операцію "Меркурій" (захоплення Криту).

1964 — в білоруському колгоспі корова народила сім телят (світовий рекорд).

1973 — сингл "Little Willy" групи The Sweet став "золотим". Це був один з чотирьох хітів групи, що в цей час слухали на всіх континентах.

1976 — відбулися перші єдині вибори у В'єтнамі.

Народні прикмети

  • У цей день не радять працювати на городі, бо вважається не відповідним для садження городини.
  • Не можна шити чи в’язати, або ж займатись іншими видами рукоділля.
  • Варто не починати конфліктів та не кричати.
  • Не можна рубати дерева, бо це накличе нещастя.
  • Не рекомендують витрачати велику кількість води.

Що не можна робити в цей день

  • У цей не можна розкладати речі та прибирати вдома.
  • Не можна ходити до лісу.
  • Не варто знайомитись із новими людьми, бо це товариство  виявляться оманливими і шахрайськими.
  • У цей день предки казали, що не варто пити звичайну воду, варто замінити на інші напої.
  • Не радять брати у борг цукор, сіль, борошно, манку, пісок – словом, те, що може "витекти крізь пальці". 

Нагадаємо, 25 квітня православні християни вшановують пам'ять Преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. LVIV. MEDIA розповідає про життя Василя Сповідника, а також що можна і що не слід робити в цей день.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності