• Головна
  • Релігія
  • Священнослужителі чи шпигуни: як УПЦ МП підтримує росіян у війні та шкодить інтересам України

Священнослужителі чи шпигуни: як УПЦ МП підтримує росіян у війні та шкодить інтересам України

Священнослужителі чи шпигуни: як УПЦ МП підтримує росіян у війні та шкодить інтересам України

Українські чиновники зараз борються з філією РПЦ, яку вони описують як підривну силу, що виконує вказівки Кремля

Настоятель УПЦ МП на сході України Андрій Павленко, здавалося, виконує самовіддану духовну місію. Коли прийшла війна, він залишився зі своєю паствою і навіть відвідав госпіталь, щоб помолитися з пораненими солдатами. Втім, згідно з матеріалами суду, Павленко активно працював над вбивством українських солдатів та українських активістів, у тому числі священника з конкуруючої православної церкви у Сєвєродонецьку.

Про це пише The New York Times.

«На півночі їх близько 500, з мінометним взводом, п’ятьма бронетранспортерами і трьома танками», написав Андрій Павленко російському офіцеру в березні, коли російська армія била з артилерії по Сєвєродонецьку і районах довкола нього.

«Його потрібно вбити», — написав він про священника-конкурента, згідно з доказами, наданими під час процесу над ним в суді, які свідчать про те, що Павленко надсилав російській армії списки людей, яких потрібно було зібрати після окупації міста. У січні священника з УПЦ МП засудили за шпигунство, а потім передали в Росію під час обміну полоненими.

Та це не поодинокий випадок. Так, минулого місяця влада заарештувала або публічно назвала підозрюваними понад 30 священнослужителів і монахинь українського відділу РПЦ. Загалом для українських служб безпеки російська церква, одна з двох найбільших православних церков країни, становить унікальну підривну загрозу — інституція, яка користується широкою довірою, яка є не лише інкубатором проросійських настроїв, але й просякнута священниками, ченцями й черницями, які допомагали Росії у війні.

Протягом останніх місяців відбуваються послідовні обшуки церков і монастирів, а також приймаються укази і закони, які обмежують діяльність російської церкви, яку називають Українською православною церквою Московського патріархату. Зокрема, Верховний суд України підтримав закон 2018 року, який вимагає правдивої назви релігійних організацій, якщо вони пов’язані з країною, яка перебуває у стані війни з Україною, — закон, спрямований на те, щоб змусити церкву називати себе російською.

А ще раніше президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної Ради з проханням заборонити будь-яку церкву, яка підпорядковується Росії, хоча жодних подробиць поки не було запропоновано, тому залишається незрозумілим, як це буде працювати. Водночас репресії проти російської церкви викликали протести як з боку церкви, так і з боку російського уряду, які називають це «наступом на релігійну свободу».

Століттями православні церкви України були підпорядковані РПЦ, керівництво якої в Москві щиро підтримує війну проти України. Але в останні роки багато священників і парафій, а також мільйони вірян перейшли до нової, незалежної, Православної Церкви України, а тепер ця міграція прискорилась через війну. Дві церкви практично ідентичні в літургії, але їх розділяє політика.

Російська церква, яка все ще представляє мільйони українців, наполягає на тому, що вона розірвала стосунки з росіянами на початку війни. Незалежна українська церква називає цей розрив нещирим і категорично засуджує свого двійника за те, що вона не пішла на реальний розрив з Москвою.

«Російська православна церква насправді є знаряддям російської агресії», — заявив речник ПЦУ, архієпископ Євстратій.

Докази того, що церкви розглядаються як знаряддя російських цілей, є звичним явищем. СБУ під час обшуків там знайшла пачки готівки, прапори псевдореспублік на сході України та брошури, надруковані російською армією для розповсюдження на окупованих територіях. Натомість архімандрит, або вищий духовний чиновник Успенського собору в Херсоні на півдні України був присутній на церемонії в Кремлі, під час якої Росія заявила про «приєднання» Херсонської області до складу Росії.

Українські офіційні особи кажуть, що священники та монахи або люди, які видають себе за них, які також є шпигунами, створили проблеми для українських військових. Зокрема, в одному з монастирів на північ від Києва нещодавно знайшли шістьох чоловіків у чернечих рясах — усі вони були спортивної статури, розмовляли російською, а не українською, і не мали документів. Поліція затримала чоловіків і перевіряє, чи є вони шпигунами.

«Бути священником — це ідеальне прикриття для будь-якого агента розвідки. Люди готові довіряти вам, тому що ви священник», — сказав представник української розвідки, обізнаний з розслідуванням діяльності проросійської церкви.

Настоятель Павленко, який пізніше був засуджений за шпигунство, відвідував поранених українських бійців у госпіталі, розповідає колишній житель міста та його знайомий Павло Дубина. Після таких візитів він ходив вулицею і розмовляв по мобільному. Українська влада заарештувала священника у квітні, коли російські військові ще бомбардували Сєвєродонецьк, який захопили у червні. В акті, який, як вони кажуть, підтвердив провину священника, Москва обміняла його під час обміну полоненими на американця Суеді Мурекезі, ветерана ВПС, який до війни жив на півдні України.

Докази із судового процесу показали шокуючі слова проти священників незалежної української церкви, яка до війни відвертала послідовників від російської церкви. Прокурори надали короткі описи конкуруючого духовенства, надіслані російській армії Павленком.

«Духовний наставник націоналістичних бригад і Української армії в Луганській області», — йдеться у записці від 15 березня, у якій мовиться про те, що священника потрібно вбити.

В іншому повідомленні описується ще один священник в українській церкві, чий брат воював на війні, і йдеться: «Я вважаю, що з ним теж треба покінчити, бо він не наш хлопець».

Нагадаємо, на тимчасово окупованих територіях України РФ планує «інтеграцію» релігійних організацій. Так, лишитися мають тільки ті церкви, які підпорядковуються московському патріархату.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності