• Головна
  • Україна
  • УПЦ МП звинуватила митрополита Епіфанія у «силовому захопленні» Лаври

УПЦ МП звинуватила митрополита Епіфанія у «силовому захопленні» Лаври

УПЦ МП звинуватила митрополита Епіфанія у «силовому захопленні» Лаври

Митрополита також звинуватили у «шантажі та введенні в інформаційну оману суспільства»

УПЦ Московського патріархату заявила, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не має дозволу на анонсоване раніше проведення богослужіння у Лаврі 7 січня.

Про це йдеться на сторінці синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП.

Там  його намір назвали спробою «силового захоплення Успенського собору».

«За повідомленням адміністрації музею, анонсоване «ПЦУ» богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври не має дозволу. Під час зустрічі з представниками священноначалля і братії Лаври 5 січня в. о. генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Олександр Рудник заявив, що ніяких звернень про використання Успенського собору та Трапезного храму для проведення богослужінь з боку «ПЦУ» не надходило», — йдеться у повідомленні.

Портал також оприлюднив відео із зустрічі, на якому Рудник на питання щодо богослужіння Епіфанія каже: «Ні офіційного звернення, ні неофіційного звернення від ПЦУ я не отримував. Ніяких розпоряджень з приводу цього я не отримував станом на зараз [вечір 5 січня ред.]» і хреститься, щоб підкреслити правдивість своїх слів.

В УПЦ МП намір Епіфанія провести богослужіння 7 січня в Успенському соборі на території Лаври назвали «спробою силового захоплення… собору шляхом шантажу та введення в інформаційну оману суспільства».

УПЦ МП також звинуватила усі ЗМІ, які опублікували заяву з офіційного сайту ПЦУ, у тому, що вони, нібито, не перевірили цю інформацію, а «натомість наповнили інформаційний простір черговим фейком від ”ПЦУ”».

Нагадаємо, що 4 січня пресслужба ПЦУ повідомила, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 7 січня планує провести богослужіння з нагоди Різдва в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

У кінці грудня 2022 року намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло Лебідь, щодо якого в Україні ввели санкції, звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати в УПЦ МП два храми на території Лаври.

Мова йшла про Успенський собор і Трапезну церкву. УПЦ МП орендувала ці храми до 31 грудня 2022 року і хотіла продовжити термін оренди, але Мінкульт рекумендував не робити цього.

2 грудня з повідомлення ПЦУ стало відомо, що Свято-Успенську Києво-Печерську лавру зареєстрували в якості монастиря у складі ПЦУ. Водночас міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що мова не йде про передачу Лаври від УПЦ МП до ПЦУ.

5 січня Ткаченко повідомив, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври офіційно повернули у державне користування, а намісник Лаври від УПЦ МП Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акта повернення культових споруд.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності