• Головна
  • Релігія
  • Закликає “молитися за путіна” та говорить про "воскресіння" окупантів: як Кіріл використовує релігію

Закликає “молитися за путіна” та говорить про "воскресіння" окупантів: як Кіріл використовує релігію

Закликає “молитися за путіна” та говорить про "воскресіння" окупантів: як Кіріл використовує релігію

Очільник російської православної церкви розхвалює молодих росіян, які стають до лав армії та йдуть вбивати українців

Сьогодні, 7 жовтня, президент рф владімір путін святкує 70 років, тоді як його найближче оточення всіляко намагається підлеститись до диктатора. Та є й той, хто виділився – глава російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кіріл. Він закликав громадян, які підтримують путіна, молитися за нього. Також у храмах планується здійснити “особливий обряд благання про здоров'я президента росії” та “виголосити багатоліття” для путіна.

Проте, це не єдині його абсурдні заяви, тож LVIV.MEDIA зібрало добірку яскравих цитат очільника РПЦ.

Що Кіріл казав про мобілізацію в рф

Коли в росії почалася мобілізація, патріарх РПЦ її всіляко підтримував. Ба більше, фактично він визнавав, що росіян набирають у військо як гарматне м’ясо, але заспокоював їх, кажучи, що жертва "при виконанні військового обов'язку" "змиває всі гріхи".

Ми знаємо, що сьогодні багато хто гине на полях міжусобної брані. Церква молиться про те, щоб брань ця закінчилася якнайшвидше, щоб якнайменше братів убили один одного в цій братовбивчій війні. І водночас Церква усвідомлює, що якщо хтось, спонукуваний почуттям обов'язку, необхідністю виконати присягу, залишається вірним своєму покликанню і гине при виконанні військового обов'язку, то він, безсумнівно, здійснює діяння, рівносильне жертві. Він себе приносить у жертву за інших. І тому віримо, що ця жертва змиває всі гріхи, які людина зробила

патріарх Кіріл патріарх Кіріл

Також він вирішив вмотивувати росіян йти воювати проти України на тлі оголошеної часткової мобілізації, говорячи про "воскресіння" для окупантів. Він наголосив, що храм збройних сил росії названий на честь Воскресіння Христового. Тому, за словами очільника РПЦ, "Христос Воскрес, і всі разом із Ним воскреснуть".

Що Кіріл каже про війну в Україні

Глава російської православної церкви підтримує збройну агресію росії проти України. За словами Кіріла Гундяєва, окупанти в Україні "захищають росію на полі бою". Він зазначає, що російськими військами керує "внутрішнє моральне почуття, засноване на православній вірі". За словами Кіріла, священники, які "опікуються" російськими військовими, розповідають йому про численні приклади мужності та самопожертви серед них.

Патріарх РПЦ вважає, що це "не від високої зарплати", а від "морального почуття". Кіріл також висловив думку, що західний світ зараз переживає "занепад віри", а в росії постійно відкриваються нові храми, що він назвав "божим чудом". Водночас, очільник російської православної церкви розхвалює молодих росіян, які стають до лав армії та йдуть вбивати українців.

Якщо у мирний час це можна пояснити якимись привілеями чи матеріальними міркуваннями, то у воєнний час служба у збройних силах — це справжній подвиг, а саме такий час ми зараз переживаємо. Служба вимагає готовності від кожного, хто склав присягу, захищати Батьківщину, не шкодуючи життя свого. Вкотре хочу сказати: ми миролюбна країна і дуже миролюбний, багатостраждальний народ, який постраждав від війн так, як мало хто з європейських народів. У нас немає жодного прагнення до війни чи будь-чого, що принесло би шкоду іншим. Але ми вже так виховані всією нашою історією, що любимо нашу батьківщину й ладні захищати її так, як лише росіяни можуть її захищати. Адже ми зламали хребет фашизму, який, безперечно, переміг би світ, якби не росія, якби не подвиг нашого народу

патріарх Кіріл патріарх Кіріл

Що Кіріл каже про вплив країн Заходу на Україну

Також улюбленою темою Кіріла є обговорення країн Заходу. Зокрема, він зазначив, що "народи святої Русі" зараз страждають, бо їх нібито нацьковують якісь "зовнішні сили". Тому він відчуває тривогу за "братів і сестер Русі". Але ніяк не відреагував на воєнні злочини, які скоюють російські окупанти проти мирного населення, масові вбивства, зґвалтування й знущання над українцями. Але, якщо проаналізувати дії та висловлювання Кіріла Гундяєва, то можна помітити, що він дуже прихильно ставиться до ісламу.

За його власним зізнанням, найбільше в ісламі його приваблює те, що “мусульманський світ – сильний світ”. Московський патріарх каже, що його приваблює той факт, що на відміну від політкоректного західного християнства, іслам продовжує зберігати “досить конкретну етику” та “безкомпромісну традицію”. На його думку, західне християнство, на відміну від ісламу, переживає нині “глибоку кризу” через те, що “Церква перестає говорити людям чітко і ясно, що є добро, а що зло, а отже вона перестає бути потрібною”.

Як у світі реагують на єресь Кіріла

Більшість країн ЄС засуджують виступи Кіріла, адже вони не мають нічого спільного з релігією. Але влітку Євросоюз не включив патріарха у список осіб, на яких розширили санкції за війну рф проти України у рамках шостого пакету, затвердженого на початку червня. Все тому, що ще на етапі обговорення санкційного пакета стало відомо, що Гундяєва спершу включили у список, але врешті вилучили через позицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана. Той відкрито заявляв, що не підтримує запровадження санкцій проти глави російської православної церкви, оскільки "це поставить під загрозу релігійну свободу".

Натомість проти Кіріла вже ввели санкції у Великій Британії та Канаді. Крім того, після того, як путін оголосив про спробу анексії чотирьох областей України, Кабмін схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій на 10 років проти керівника російської православної церкви та ще семи її представників. Щодо релігійної площини, то цьогорічне релігійне зібрання відбулося без участі патріарха Кіріла, адже російська церква раптово скасувала його участь у конгресі, не зазначивши причин.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності