• Головна
  • Новини
  • Штайнмаєр жорстко розкритикував РПЦ: керівництво церкви приєдналося до злочинів війни проти України

Штайнмаєр жорстко розкритикував РПЦ: керівництво церкви приєдналося до злочинів війни проти України

Штайнмаєр жорстко розкритикував РПЦ: керівництво церкви приєдналося до злочинів війни проти України

Керівництво Російської православної церкви приєдналося до злочинів війни проти України.

Про це заявив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час відкриття 11-ої Світової ради церков, що проходить у німецькому Карлсруе.

"Глави Російської православної церкви наразі ведуть своїх членів і всю свою церкву небезпечним і справді блюзнірським шляхом, який суперечить всьому, у що вони вірять. Вони виправдовують загарбницьку війну проти України — проти своїх і наших братів і сестер по вірі. Ми повинні виступити, також тут, у цій кімнаті, в цій Асамблеї, проти цієї пропаганди, спрямованої проти свободи та прав громадян іншої країни, цього націоналізму, який свавільно стверджує, що імперські мрії диктатури про гегемонію є волею Бога. Скільки жінок, чоловіків і дітей в Україні стали жертвами цього розпалювання ненависті, цієї ненависті і цього злочинного насильства", — звернувся до представників заходу Штайнмаєр.

Він нагадав, що росія проводить "килимові бомбардування та цілеспрямовані напади на цивільні будівлі, житлові будинки, лікарні, торговельні центри, вокзали та громадські місця, здійснюючи військові злочини, які відбуваються на очах світу".

Президент Німеччини звернувся до присутніх із закликом засудити дії Кремля і підтримати українців.

Глава республіки не вважає за нормальне присутність представників РПЦ на Раді церков.

"Напередодні Асамблеї висловлювалася думка, що принаймні потрібно зробити можливим діалог. Так, але діалог не є самоціллю. Діалог повинен висвітлити те, що відбувається. Діалог має привернути увагу до несправедливості, має ідентифікувати як жертв, так і злочинців — і їхніх поплічників. Проте діалог, який не виходить за межі благочестивих побажань і туманних узагальнень, у гіршому випадку може стати платформою для виправдання та пропаганди. Який діалог ми будемо тут вести? Це вибір, який має зробити ця Асамблея, і позиція Німеччини — я виступаю тут також від імені Федерального уряду — є чіткою", — констатував Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Водночас він додав, що сотні російських православних священників брали участь у громадському опорі та виступали проти війни, незважаючи на погрози режиму путіна.

"Керівництво Російської православної церкви приєдналося до злочинів війни проти України. Ця тоталітарна ідеологія, замаскована під теологію, призвела до повного чи часткового знищення багатьох релігійних об’єктів на території України — церков, мечетей, синагог, навчальних та адміністративних будівель релігійних громад. Жоден християнин, який ще володіє своєю вірою, своїм розумом і почуттями, не зможе побачити в цьому волю Божу. Це все принципово суперечить третьому символу логотипу Асамблеї — хресту", — сказав німецький політик.

Нагадаємо, Німеччина підтримує велике розширення Європейського Союзу. Також німці допомагатимуть Україні оборонятися від росії стільки, скільки буде потрібно.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності