Росія відповіла на звернення України, у МЗС незадоволені

Росія відповіла на звернення України, у МЗС незадоволені

Йдеться про порушення терміну та відсутності відповіді на запитувану інформацію

Міністерство закордонних справ не вважає лист Росії щодо скупчення військ на кордонах України відповіддю на запит України. Про це повідомив речник міністерства Олег Ніколенко.

Україна надіслала Росії запит стосовно військових сил на кордоні ще 11 січня. Відповідно Віденського документа отримати відповідь українська сторона мала протягом 48 годин. Однак окупанти надіслали відповідь із запізненням. Проте навіть цю інформацію, яку вдалось отримати, Україна не вважає  відповіддю на своє звернення. Насамперед через порушення терміну відповіді та відсутності відповіді на запитувану інформацію.

У відповіді йдеться про те, що на території Росії немає незвичної військової діяльності. Натомість РФ звинувачує Україн у скупченні українських військ на території Луганської та Донецької областей.

Однак у листі мали фігурувати точні райони проведення військової діяльності, дати її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість військових формувань, типи озброєнь та військової техніки, які беруть у ній участь.

"По-перше, він не містить жодної запитуваної українською стороною інформації. Натомість у ньому РФ намагалася висунути безпідставні звинувачення на адресу України. По-друге, Росія позначила це повідомлення як таке, яке не має відношення до процедури Віденського документа", - розповів речник Олег Ніколенко.

Тепер українська влада скликає зустріч з Росією та учасниками Віденського документа ОБСЄ. На зустрічі обговорюватимуть переміщення та скупчення військ окупанта уздовж кордону України та в окупованому Криму. Відбудеться вона протягом наступних 48 годин, ймовірно, у вівторок 13 лютого.

Нагадаємо, спостерігачі ОБСЄ зафіксували розміщену з порушенням військову техніку окупанта на лінії відведення. Вона розміщена на територіях Донецької та Луганської областей. Зокрема на полігоні поблизу села Тернове, що у 57 км на схід від Донецька, й поблизу села Мануйлівка, яке розташоване у 65 км на схід від Донецька.

Тим часом у Службі безпеки України заявили, що повідомлення про загрозу вторгнення Росії є новою хвилею гібридної війни, а інформаційне нагнітання є лише спосіб посіяти тривогу серед українців.

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності