• Головна
  • Новини
  • Заявка України на вступ до НАТО, ядерний шантаж путіна, спроба анексії територій: головне із заяви Генсека Альянсу

Заявка України на вступ до НАТО, ядерний шантаж путіна, спроба анексії територій: головне із заяви Генсека Альянсу

Заявка України на вступ до НАТО, ядерний шантаж путіна, спроба анексії територій: головне із заяви Генсека Альянсу

30 вересня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив ряд важливих заяв на тлі спроби анексії росією українських територій та підписання Зеленським заяви про пришвидшений вступ України до НАТО.

Про це він розповів на брифінгу НАТО.

Чи підтримує Альянс заявку України на пришвидшений вступ до НАТО

Єнс Столтенберг ухилився від прямої відповіді на питання, чи підтримує Альянс заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

При цьому, він підкреслив, двері НАТО для України відкриті, а рішення буде прийматися консенсусом всіма 30-ма членами НАТО.

"Кожна демократична країна в Європі має таке право — подаватися на членство. І ми поважаємо це. Ми знову і знову говоримо, що НАТО залишається відкритим. І ми за останні роки це показували. Союзники НАТО зустрічалися у Мадриді, і тоді також зробили чітку заяву, що ми підтримуємо право України обирати свій шлях і вирішувати, в які оборонні альянси вступати. Зараз ми зосередилися на тому, щоб підтримувати Україну та допомагати їй захищатися від російського вторгнення", — сказав Столтенберг.

Водночас він наголосив, що НАТО допомагатиме Україні захищати та повертати свою територію стільки, скільки буде потрібно.

НАТО не є стороною конфлікту

Генсек Альянсу заявив, що НАТО не є стороною конфлікту, тобто війни в Україні.

“Ми оборонний альянс. Ми об’єднані і рішучі, щоб захищати кожного союзника НАТО і кожен дюйм території країни НАТО Путін мобілізував тисячі осіб, погрожує застосувати ядерну зброю. Це ознака слабкості. Визнання, що все йде не за планом”, — сказав Столтенберг.

НАТО не поведеться на ядерний шантаж путіна

Єнс Столтенберг зазначив, що ядерна риторика Путіна — безрозсудна, а ядерний шантаж путіна не зупинить підтримку України.

“НАТО пильно стежить за тим, що робить росія. Росія мусить розуміти, що ядерна війна не може бути виграна. І будуть дуже суттєві наслідки для росії, якщо вона застосує ядерну зброю. Про це було чітко донесено росії. Тому ми надалі будемо підтримувати Україну. Припинити підтримку України через ядерний шантаж путіна — це грати за його правилами. Цього не буде”, — наголосив Столтенберг.

НАТО не визнає анексію територій України

За словами Генсека Альянсу, сьогоднішня спроба анексії росією українських територій — це найбільша анексія територій Європи з часів Другої світової війни.  Столтенберг акцентував, що альянс та союзники не визнають “договори” путіна про анексію українських територій.

“Донецьк, Луганськ, Запоріжжя та Херсон — Україна. Так як і Крим є Україною”, — зазначив генсек НАТО.

Заклик припинити війну

У НАТО закликали путіна припинити війну, адже він відповідальний за її початок, і від нього залежить закінчення війни.

Також Столтенберг зазначив, росіє є агресором, а Україна — жертва агресії. НАТО засуджує дії росії, та не визнає анексію тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Радник глави ОП Подоляк пояснив деталі заявки України на вступ до НАТО.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності