• Головна
  • Політика
  • Путін оголосив про спробу анексії чотирьох областей України: як на це відреагував світ

Путін оголосив про спробу анексії чотирьох областей України: як на це відреагував світ

Путін оголосив про спробу анексії чотирьох областей України: як на це відреагував світ

Сьогодні, 30 вересня, президент рф владімір путін оголосив про спробу анексії Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Путін та гауляйтери окупаційних адміністрацій цих чотирьох областей підписав відповідні документи про “приєднання чотирьох нових суб’єктів до рф”. Також він закликав Україну “негайно припинити бойові дії і повернутися за стіл переговорів”. LVIV.MEDIA зібрало заяви світових лідерів, які вже відреагували на рішення путіна.

Європейський Союз

Одними з перших на промову путіна відрегували у ЄС. Голова Євродипломатії Жозеп Боррель заявив, що оголошена путіним анексія українських територій росією є порушенням міжнародного права.

“Оголошена анексія українських територій Росією є серйозним порушенням міжнародного права та порушенням Статуту ООН. Ніякий фіктивний референдум не може цього виправдати”, - повідомив Боррель.

Також голова Євродипломатії зазначив, що територіальна цілісність і суверенітет України не підлягають обговоренню.

Водночас Голова Європейської Ради Шарль Мішель наголосив, що 27 лідерів засуджують незаконну спробу анексії.

“Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо фіктивні “референдуми”. Ми ніколи не визнаємо цю незаконну анексію”, - повідомив Мішель.

Крім того, відреагувала на виступ путіна президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

“Незаконна анексія, проголошена путіним, нічого не змінить. Усі території, незаконно окуповані російськими загарбниками, є українською землею і завжди будуть частиною цієї суверенної держави”, - наголосила вона.

Тим часом, лідери 27 країн ЄС випустили спільну заяву.

"Ми не визнаємо і ніколи не визнаєм ні незаконні "референдуми", організовані росією як привід для подальшого порушення незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, ні їхні сфальшовані та незаконні результати. Ми ніколи не визнаємо цю незаконну анексію. Ці рішення є недійсними і не можуть мати будь-якої юридичної сили. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ – це Україна. Ми закликаємо всі держави та міжнародні організації беззастережно відкинути цю незаконну анексію", – йдеться у тексті заяви.

США

Президент США Джо Байден наголосив, що Штати визнають Україну в кордонах зразка 1991 року. Також в оприлюдненій Білим домом заяві Байден наголосив, що Сполучені Штати засуджують сьогоднішню шахрайську спробу Росії анексувати суверенну українську територію. Він додадв, що США продовжать постачати Україні обладнанням, яке їй потрібне для самооборони.

"Я з нетерпінням чекаю на підписання Конгресом закону, який надасть додаткові 12 мільярдів доларів для підтримки України", - заявив Джо Байден.

Він закликав всіх членів міжнародної спільноти відкинути незаконні спроби Росії з анексії та підтримувати народ України стільки, скільки потрібно.

Посол США в Україні Бріджит Брінк у Twitter заявила, що російські фіктивні “референдуми” були спектаклем, намаганням замаскувати подальшу спробу захоплення території.

“Ми ніколи не визнаємо так звану анексію Росією української території, і, як сказав президент Байден, Сполучені Штати підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно”, - зазначила вона.

Тим часом, у Мінфін США заявили, що в країні запровадили новий пакет санкцій проти рф, до нього увійшли десятки фізичних та юридичних осіб.

"Сполучені Штати відкидають шахрайську спробу росії змінити міжнародно визнані кордони України, у тому числі шляхом проведення фіктивних „референдумів“ в українських Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях", – йдеться у заяві глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкена.

Крім того, ще до початку виступу путіна, Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

“Ллойд Остін III підтвердив, що США не визнають “референдуми” на тимчасово окупованих територіях України. Українська армія буде продовжувати використовувати зброю для деокупації нашої землі”, — написав Резніков у Twitter.

Водночас старший сенатор США Ліндсі Грем заявив, що застосування ядерної зброї в Україні буде атакою на НАТО

Велика Британія

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Велика Британія ніколи не визнає незаконні анексії України росією.

"Росія навіть не контролює деякі з цих областей. Правда полягає в тому, що росія програє в Україні, а їхні некомпетентні генерали посилають тисячі на смерть, щоб догодити імперіалістичній фантазії президента путіна", написав він у Twitter.

Тоді як прем'єр-міністерка Сполученого Королівства Ліз Трасс зазначила, що путін знову порушує міжнародне право своїми погрозами анексувати ще більше територій України.

"Ми без вагань вживемо подальших дій, у тому числі запровадимо більше санкцій, щоб підбити військову машину путіна. Ми гарантуємо, що він програє цю незаконну війну", - наголосила Трасс.

Також Британія слідом за США розширила антиросійський список санкцій. Санкції введені, зокрема, проти голови Центробанку рф Ельвіри Набіулліної.

Водночас колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон звернувся до путіна через анексію.

"Володимир путін, ваш виступ — це обман і ганьба. Світ ніколи не повинен миритися з вашими фіктивними референдумами чи вашою жорстокою та незаконною спробою колонізувати Україну. Ми стоїмо на боці народу України і підтримуватимемо його, не здригнувшись, поки його країна не стане єдиною та вільною", - зазначив Джонсон.

НАТО

Генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс не є стороною конфлікту, але припри це допомагатиме Україні захищати свою територію.

“Ми оборонний альянс. Ми об’єднані і рішучі, щоб захищати кожного союзника НАТО і кожен дюйм території країни НАТО Путін мобілізував тисячі осіб, погрожує застосувати ядерну зброю. Це ознака слабкості. Визнання, що все йде не за планом”, — сказав Столтенберг.

Він наголосив, що потрібно закінчити страждання Українців, а також — зупинити продовольчу кризу.

“Ми будемо надавати Україні допомогу стільки, скільки буде потрібно”, — акцентував Столтенберг.

Польща

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща засуджує спроби росії анексувати українську територію і ніколи їх не визнає.

"Ми й надалі підтримуватимемо захисників України та її народ, допоки агресор не буде вигнаний. Сьогоднішня відчайдушна і жалюгідна дія кремля – це поразка тих, хто наївно вірив у компроміс із росією", - зазначив Дуда.

Чехія

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала зазначив, що Чехія не визнає результати псевдо референдумів.

“Чехія не визнає референдумів про приєднання чотирьох українських областей до росії. Анексія цих територій Росією неприйнятна і нелегітимна. Чехія продовжує вважати ці території українськими”, - написав прем’єр-міністр Чехії у Twitter.

В свою чергу Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський наголосив, що його країна “виступатиме за створення міжнародного трибуналу для представників росії”.

ОБСЄ

Зі спільною заявою після дій путіна виступили діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, президентка Парламентської асамблеї ОБСЄ Маргарета Седерфельт, генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід і генеральна секретарка парламентської асамблеї ОБСЄ Роберто Монтелла. Вони одноголосно та категорично засудили незаконні дії рф.

“Незаконна анексія суверенної української території, про яку сьогодні заявив президент росії володимир путін, є неприйнятною. Він руйнує принцип територіальної цілісності, який лежить в основі основоположних принципів ОБСЄ та міжнародного порядку. Ці дії рф, які включають військову мобілізацію та безвідповідальні ядерні загрози, призведуть лише до більшої ескалації конфлікту, поставивши під загрозу подальші мільйони життів і спричинивши ще більше безглуздих людських страждань. Оголошений сьогодні крок є грубим порушенням основоположних норм міжнародного права, принципів ОБСЄ та Статуту ООН. Це є порушенням зобов'язань, які погодилися всі держави-учасниці”, - йдеться у тексті їхньої заяви.

Також вони закликали рф вивести всі свої війська з усіх територій України. Водночас, в ОБСЄ висловили непохитну підтримку населення України в ці складні часи та відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Канада

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що Канада підтримує вступ України до НАТО. Також вона оголосила про запровадження додаткових санкцій у зв'язку зі спробою анексії Росією територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Канада вводить нові санкції проти 43 російських олігархів, фінансових еліт та членів їхніх родин, так званий "керівний орган Херсона", а також 35 підтримуваних росією "високопосадовців" у Донецьку, Луганську, Херсоні та Запоріжжі.

"Ці особи та організації є співучасниками відчайдушної спроби путіна підірвати принципи державного суверенітету та розділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, що триває по всій Україні", – кажуть у канадському уряді.

Відреагував на слова путіна й прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

"Канада засуджує останні коментарі путіна щодо російських "референдумів". Результати цих "референдумів" не є законними, і Канада їх не визнає і ніколи не визнає. Повторюю: територія України залишиться Україною", - зазначив Трюдо.

Литва

Міністр закордонних справ Ґабрієлюс Ландсберґіс заявив, що Литва засуджує дії росії та підтримує вступ України в НАТО

"Балтійські друзі України повністю підтримують якнайшвидше прийняття України до НАТО. Надихаюча мужність України може лише зміцнити наш альянс", - написав у Twitter Ландсберґіс.

Латвія

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у своєму повідомленні в Twitter візначив абсурдні твердження президента рф та закликав посилити підтримку України, зокрема, надати більше зброї.

"Тим, хто має хоч якісь ілюзії щодо росії, її справжніх намірів і будь-якої можливості діалогу, варто послухати промову путіна, сповнену шовінізму, ненависті та тверджень у нацистському стилі. Ми повинні посилати більше зброї в Україну. путін ніколи не зупиняється, якщо його не відштовхнуть силою", - наголосив Рінкевичс.

Фінлялндія

Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив, що Фінляндія не визнає незаконне приєднання будь-якої частини України до росії. Водночас, країна й надалі підтримуватиме Україну.

Бельгія 

Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб заявила, що спроба анексії - фіктивна, тому Бельгія ніколи не визнає цього.

"Луганськ, Донецьк, Херсон, Запоріжжя і Крим – це Україна. Анексія цих територій під нелегітимним приводом фіктивних референдумів є незаконною за міжнародним правом. Ми ніколи цього не визнаємо", - повідомила Лябіб.

Грузія

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі засудила дії росії. Вона запевнила у повній підтримці територіальної цілісності України.

"Формалізація фіктивного референдуму на підтримку кричущого порушення міжнародного права і насильницької анексії не має ні легітимності, ні майбутнього. Ми відкидаємо такі грубі порушення міжнародного права і підтверджуємо нашу повну підтримку територіальної цілісності України", – наголосила Зурабішвілі.

Японія

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Серед іншого, вони обговорили подальшу підтримку України. Зокрема, Зеленський високо оцінив надання Японією нелетальної військової допомоги Україні, а також вагому фінансову та гуманітарну підтримку. Він також подякував Кішіді "за чітку підтримку Японією суверенітету й територіальної цілісності" України та за те, що прем’єр Японії під час виступу на відкритті 77-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку засудив ядерний шантаж з боку Росії.

Політика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності