Львівщина цьогоріч сплатила вдвічі більше податків ніж у 2021

Львівщина сплатила вдвічі більше податків ніж у 2021
Фото: Freepik

Обсяг податкових надходжень з Львівської області зріс на 108% порівняно з 2021 роком

Мешканці Львівської області з початку року сплатили 11,7 млрд грн податків. Це на 108% більше ніж за той же ж період у 2021 році (останній рік перед повномасштабним вторгненням). Про це у вівторок, 11 червня, розповів LVIV.MEDIA директор департаменту фінансів Львівської облдержадміністрації Олег Демків.

Як зазначив Олег Демків, до бюджетів всіх рівнів із Львівщини за 4 місяці 2024 року надійшло 11,7 млрд грн: “Це значно більше ніж за чотири місяці 2021 року. Ключову роль у цьому зіграв податок на доходи фізичних осіб, який становить більше як половину всіх надходжень до місцевих бюджетів”. За його словами, це зростання пов'язане із підвищенням заробітних плат та релокацією підприємств зі східних та південних областей України. Податки від бізнесу, що переїхав, становили з початку цього року близько 100 млн. “Звичайно, плюс є, але це не є домінуюча сума,” — зауважує директор департаменту фінансів.

Також майже удвічі зросли місцеві податки і збори: “Це нас дуже радує. Це плата за землю, це єдиний податок. Зростання є серйозне, податки на нерухомість також зростають. Це означає, що органи місцевого самоврядування займаються цим питанням, верифікацією платників податків, потенційних платників, які можуть додатково додавати надходження податків і зборів,” — додав Олег Демків.

Щодо податку на прибуток підприємств, то він зріс більш ніж в 3,5 раза порівняно з цим же ж періодом у 2021 році. Це пов’язано з нововведеннями оподаткування банківської сфери — була збільшена ставка податку.

Крім того, за 4 місяці 2024 року на території Львівської області мобілізували 41 млрд грн податку на додану вартість. Три роки тому ця сума становила лише 15 млрд грн. “Тобто не втричі більше, але недалеко від того. Це ПДВ, який мобілізується митними службами і ПДВ також, що радує, із внутрішнього виробника” — розповів Олег Демків.

До слова, за даними UA War Infographics, Львівщина друга за темпами зростання сплати податків після Закарпаття. Приріст сплати податків до держбюджету цією областю у порівнянні з 2021 роком становить 128%, що дорівнює 2,5 млрд грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності