На Львівщині почали збирати більше податку на нерухоме майно

На Львівщині збільшилися надходження від податку на нерухоме майно.

В області триває масштабна звірка даних щодо площі нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню

На Львівщині зросли надходження від податку на нерухоме майно і плати за землю. За перший квартал порівняно торішніми показниками вони зросли відповідно на 26% і 27%, повідомив 12 квітня департамент фінансів Львівської ОВА.

На Львівщині знайшли нових платників податку

За 3 місяці цього року надходження плати за землю до місцевих бюджетів загалом по Україні зросли на 14%, в той час, як у Львівській області — на 27%. Ріст сплати податку на нерухомість в Україні становить 11%, на Львівщині — 26%.

За словами директора департаменту фінансів ОВА Олега Демківа, у 2023 році на Львівщині розпочалася масштабна звірка даних про площу нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню, між територіальними громадами та податковими органами. Зараз ця загальнообласна звірка проведена більш ніж наполовину. “Не є таємницею, що суттєва частка нерухомого майна уникає оподаткування. Однією з основних причин цього є невідповідність між базою оподаткування майна в органах місцевого самоврядування та у податкових органах”, — йдеться у повідомленні департаменту.

Податок на нерухоме майно: хто має платити

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в Україні є фізичні та юридичні особи, які є власниками житлової та нежитлової нерухомості. За житло податок для фізичних осіб розраховується лише за ту за площу, що перевищує:

  • для квартир — 60 кв. метрів,
  • житлових будинків — 120 кв. метрів,
  • різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток — 180 кв. метрів.

Ставка податку на нерухомість встановлюють місцеві ради залежно від типу об'єктів та їх розташування. Податок вираховують у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на початок року, та не може бути більшою ніж 1,5% мінімальної зарплати за 1 кв. м..

Оскільки у 2024 році податок нараховується за 2023 рік, то ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 р. (6700 гривень). Таким чином, максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 грн.

До слова, Львівська міська рада поділила територію Львівської міської громади на три зони, де діють різні ставки для об’єктів житлової нерухомості: від 0,5 до 1,5% мінімальної зарплати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності