У Львові на 99 році життя помер академік Ігор Юхновський

У Львові на 99 році життя помер академік Ігор Юхновський

У 1991 році він був одним із творців Акта про державну незалежність України

26 березня у Львові на 99 році життя помер відомий український науковець, політик і громадський діяч Ігор Юхновський. Інформацію про смерть Юхновського підтвердив начальник ЛОВА Максим Козицький.

Він був серед тих, хто проголошував відновлення Незалежності України, ветеран Другої світової, учений, фізик-теоретик, найстарший з-поміж депутатів Верховної Ради усіх скликань і один з найбільш досвідчених політиків нашої держави. Сьогодні на 98 році життя у кращий світ відійшов Ігор Юхновський. Дякуємо, що були. Світла пам’ять”, — зазначив очільник області.

Чин прощання з Ігорем Юхновським відбуватиметься у Свято-Покровському кафедральному соборі ПЦУ (вул. Михайла Грушевського, 2).

27 березня (середа)

19:00 - парастас

28 березня (четвер)

10:00 - Чин Похорону та прощання

Поховають Ігоря Рафаїловича на Личаківському кладовищі в родинному гробівці.

Короткий життєпис Ігоря Юхновського

Ігор Юхновський (1925-2024) — український фізик-теоретик, громадський та політичний діяч. Доктор фізико-математичних наук, професор, академік НАН України, народний депутат України І–IV скликань, почесний громадянин Львова. Герой України (2005). Кандидат в президенти на виборах 1991 (посів 5-те місце, 554 719 голосів, 1,74 %).

Співзасновник та в. о. Голови Українського інституту національної пам'яті (2006—2010). Почесний директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, почесний доктор Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, доктор Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.

Торік своє останнє публічне інтерв’ю Ігор Юхновський дав виданню LVIV.MEDIA.

В інтерв’ю Юхновський він розповів як відбувалося голосування 24 серпня 1991 за проголошення Незалежності України, кому Кравчук не хотів скликати депутатів на сесію, кого боявся Кравчук та чому "проморгав" флот та ядерну зброю та як Путін захопив Росію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності